hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Sanader odbacio Kirinov pokušaj cenzure

07.03.2006.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader deplasiranom je proglasio inicijativu ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina da se zakonom zabrani objavljivanje anonimnih informacija. Kirin je, naime, u nedjelju, gostujuæi na radiopostaji Virovitica, ljut zato što su mediji, iduæi tragom anonimne dojave jednog »ponosnog èlana HDZ-a«, objavili da je zastupnik Josip Ðakiæ prije mjesec dana istukao svog stranaèkog kolegu Ivicu Mihelèiæa, najavio da æe inicirati zakonske promjene »kako bi se rašèistilo pisanje anonimki«.
- Nema više anonimnih prijava. Tko ima konkretnu informaciju, neka je da. Osobno smatram da æe se onaj tko želi dobro ovom društvu potpisati, kazao je ministar Kirin, èija je originalna ideja da novinari anonimnu informaciju dostave policiji kako bi je tamo temeljito istražili i, valjda, pripremili za objavljivanje. No, predsjednik Vlade nema smisla za ovakve Kirinove prijedloge.
- To je deplasirana inicijativa u ovom trenutku. U ime Vlade, HDZ-a i mene osobno zalažem se za punu slobodu medija i pravo na informiranje jer su to temelji demokracije. Treba postojati odgovornost za svaku objavljenu ili izgovorenu rijeè kako se ne bi ugrožavala sloboda drugih, ali odgovornost se ne postiže zabranama, rekao je juèer Sanader novinarima. Od izvora bliskih Vladi neslužbeno doznajemo da »Kirin ide na živce Sanaderu svojim èestim neprimjerenim izjavama«, no vjerojatno ne treba oèekivati da æe ga uskoro smijeniti. Premda pojedini oporbeni èelnici pretpostavljaju da æe premijer upravo to uèiniti.
- Oèekujem od Sanadera da smijeni sve svoje deplasirane ministre, pa tako i Kirina. Ovo je nevjerojatno. Trebalo bi, zapravo, ponovno osnovati ministarstvo informiranja i Kirina postaviti na èelo tog resora. Pa neka onda odreðuje što mediji smiju objavljivati, a graðani pisati, ironièan je bio predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Dragutin Lesar. S obzirom na to da on, poput gotovo svih saborskih zastupnika, dobiva brojna anonimna pisma, zanima ga hoæe li ih ubuduæe morati predati policiji.
Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunoviæ, i sama Virovitièanka, prošlog je petka posjetila taj grad kako bi ustanovila što je istina u prièi o tuènjavi HDZ-ovaca nakon proslave 16. obljetnice stranke 5. veljaèe. U nedjelju je održala konferenciju za novinare i upozorila da »takvog nasilja nad ljudskim slobodama i egzistencijom kao danas u Virovitici nije bilo ni devedesetih godina«. Juèer nam je, pak, Željka Antunoviæ rekla da joj nije jasno zašto se Kirin èudi da stanovnici Virovitice nisu spremni imenom i prezimenom progovoriti o kontroverznim dogaðajima u svom gradu.
- Viroviticom se vlada na kaubojski naèin. Kirin dolazi iz grada u kojem se brutalno obraèunava po principu - tko nije s nama, taj je protiv nas. Na udaru su svi zaposleni u gradskim i županijskim strukturama, poruèuje Raèanova zamjenica koja smatra da je Kirin, u prvom redu, ozbiljan problem premijera Sanadera.
Predsjednika Kluba zastupnika HSS-a Željka Peceka, takoðer Virovitièanina, recentne Kirinove izjave podsjeæaju na razdoblje komunizma »kada su komiteti odluèivali da se ni pod razno neæe baviti anonimkama«.
- Potpuna je bedastoæa da bi novinari policiji trebali otkrivati svoje izvore, istièe Pecek i savjetuje ministru Kirinu da bi mu bolje bilo da se koncentrira na brojne pljaèke po Hrvatskoj, nerede na stadionima i organizirani kriminal.

Dražen CIGLENEÈKI

Do kraja godine uvodi se Vijeæe za medije

Predsjednik HND-a Dragutin Luèiæ Luce juèer je izjavio da ne treba donositi nikakav poseban zakon o objavi anonimnih informacija.


- Po Zakonu o medijima novinari ne moraju objaviti izvor informiranja, meðutim, ako vijest nije toèna, novinar, odnosno redakcija i vlasnik snose pravnu odgovornost za to, rekao je Luèiæ.


S njim se složila i odvjetnica Vesna Alaburiæ. »Novinari su dužni ne objavljivati neistine, moraju provjeravati anonimne prijave, ali uskraæivanje prava da istražuju anonimke bilo bi ugrožavanje slobode medija«, kazala je Vesna Alaburiæ. (S. Ab.)



Ministrovi gafovi

- Pri upadu u Bel Ami nije bilo prekoraèenja ovlasti (svih 20 specijalaca prijavljeno stegovnom sudu); - Najavio je da æe se odredba o nula promila ukinuti za odreðene kategorije vozaèa. Tu je njegovu najavu Vlada odbacila.


Povratak

AKTUALNO