hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Spasimo Vjesnik, uništimo Veèernji

06.04.2006.

Tema HTV-ove emisiji Otvoreno, emitirane u utorak, trebala je biti sudbina izdavaèke kuæe Vjesnik. Rasprava se veæ u poèetku razvodnila. U trenutku kada se postavlja pitanje kuda i kamo ide hrvatsko novinarstvo i koliko je ono ozbiljno, slijedi vrhunac. Tema je Vjesnik, u studiju Dragutin Luèiæ (HND), Denis Kuljiš (EPH), Boris Rašeta (24 sata) i bivši glavni urednici Vjesnika Igor Mandiæ i Andrea Latinoviæ, svi izdavaèi nacionalnih dnevnih novina osim Veèernjeg lista.

Zgrožen nad Gospom
Voditelj izvlaèi Veèernji list i kao primjer neozbiljnog novinarstva pokazuje dvije naslovnice Veèernjeg lista od protekla dva dana. Mladi kolega izražava èuðenje pred gledateljima HTV-a nad dvjema temama vjerskog karaktera koje su dominirale naslovnicama. Zgrozio se nad naslovima "Meðugorje na godišnjicu smrti Ivana Pavla II Ukazanje" i "Mirjana, dan nakon ukazanja Gospa je sve tužnija i plaèe". Gosti zbunjeno gledaju, šute i meškolje se u foteljama, voditelj èeka. gosti i dalje šute i šuškaju nešto izmeðu sebe... Idemo dalje...

To što je mladi kolega Štefaniæ odradio još jednu konfuznu emisiju, što nije bilo zakljuèka, što se rasprava razvodnila, što su naši kolege iz Vjesnika u istim nedoumicama u kakvima su bili i prije emisije, to je stvar njegovih urednika i HTV-a, ali mi u Veèernjem listu želimo znati zašto u emisiju nije pozvan nitko iz najveæih, najèitanijih i najprodavanijih hrvatskih novina, èije su naslovnice korištene kao ilustracija i podloga za željeni razgovor.

Zašto se voditelj izrugivao s ukazanjem poznate meðugorske vidjelice Mirjane Soldo toèno na godišnjicu smrti Hrvatima omiljenog pape Ivana Pavla II? Fenomen koji izaziva pozornost i štovanje milijuna ljudi širom svijeta, za mladog kolegu Štefaniæa predmet je izrugivanja i potvrda neozbiljnog novinarstva Veèernjeg lista.

To što Štefaniæ nema elementarnog poštovanja prema kolegama iz naše redakcije i novinama koje proizvodimo može biti njegovo privatno mišljenje, ali njegovo zgražanje nad novinarskom obradom fenomena Gospe u Meðugorju vrijeðanje je vjerskih osjeæaja gledatelja televizije na kojoj radi, ali i osjeæaja èitatelja Veèernjeg lista.

Bez analize
Kolega Štefaniæ tijekom emisije nije iznio ni jedan podatak o novinama koje je spominjao, bilo da se radi o podacima vezanim uz prodaju, èitanost ili analizu sadržaja. Ozbiljna emisija poput Otvorenog mogla se poslužiti i nekim relevantnim istraživanjem, pozvati osobe koje se bave privatizacijom Vjesnika kako bi se doznalo što æe biti s kolegama novinarima. Ili je bilo važno samo "odraditi posao".

Na kraju i ne èudi da se u emisiju javio znakovito mali broj gledatelja koji su odgovorili na više nego retorièko i nemušto "daltonistièki" postavljeno pitanje o žutom novinarstvu u Hrvatskoj.

Povratak

AKTUALNO