hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

POA istraživala Veèernji list

07.04.2006.

Sredinom prošle godine Protuobavještajna agencija ispitala je prodaju "Veèernjeg lista" austrijskoj tvrtki Styria te utvrdila da nezakonitosti u tom postupku nije bilo.

Kratku informaciju o provoðenju te obavještajne obrade juèer je dobio i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, pred kojim su se našla izvješæa o radu tajnih službi u prošloj godini.

Sanader se ogradio
Informacija je, kako doznajemo, štura, svedena na samo nekoliko redaka u izvješæu i bez dodatnih objašnjenja koja bi otkrila što je zapravo motiviralo POA-u da se pozabavi odavno zakljuèenom prièom o privatizaciji Veèernjeg lista. U izvješæu stoji tek da je istraga napravljena na temelju novinskih napisa koji su prodaju Veèernjeg lista Styriji ponovno stavili pod sumnju. Ponovno otvaranje sluèaja prodaje Veèernjaka poklapa se, inaèe, s serijom nepoæudnih napisa o vlasti.

Vrh državne vlasti, naime, tada je zaprijetio moguænošæu nove revizije. Od tih se optužbi ogradila i redakcija i uprava Styrije. Premijer Sanader još je tada izjavio da se Vlada nije i neæe baviti takvim stvarima. Predsjednik Mesiæ, i nakon toga još je u nekoliko navrata komentirao ureðivaèku politiku Veèernjeg lista, ali i ostalih medija.

"Neposlušni" medij
Èlanovi Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost obvezni su èuvati podatke zaštiæene oznakom tajnosti, pa se tako ni u sluèaju Veèernji list nisu htjeli upuštati u nagaðanja motiva.

Doznali smo tek da rasprave zapravo nije ni bilo jer su se više bavili cjelovitim radom službi i odnosima u samom Odboru.

Moguænost da je u sluèaju Veèernjaka vlast iskoristila POA-u za discipliniranje "neposlušnog" medija èlanovi Odbora nisu željeli komentirati. Tek je Damir Kajin iz IDS-a naèelno kazao da nije dobro da postoji sumnja da se službama manipulira u interesu vladajuæe garniture.

Povratak

AKTUALNO