hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Bajiæ i Hrvatin u utorak sa srbijanskim sucima

16.05.2006.

U pratnji èak 24 novinara, danas u Hrvatsku stižu suci Specijalnog suda za ratne zloèine iz Beograda te tužitelji Specijalnog tužiteljstva za ratne zloèine. Srbijanski suci i tužitelji, s predstavnicima OESS-a, sastat æe se s predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom i glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajiæem. Razgovori se neæe voditi o konkretnim predmetima i suðenjima za ratne zloèine, nego o svemu što procese za ratne zloèine prati, od zaštite svjedoka do pitanja suðenja u odsutnosti.

670 optuženih
U Hrvatskoj, pred županijskim sudovima, u ovom trenutku postoji oko 80 predmeta suðenja za ratne zloèine s ukupno èak 670 optuženih, koji stoje veæ godinama jer su optuženici nedostupni hrvatskim vlastima! Uglavnom je rijeè o Srbima, optuženima još poèetkom devedesetih godina. Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, unatoè inzistiranju OESS-a da se tako ne radi, kani tražiti da se ti procesi provedu i u odsutnosti!

Meðutim, kako objašnjava predsjednik Vrhovnog suda, veæ je prošlo 15 godina i svjedoke valja ispitati dok za to još ima vremena, kako se ne bi dogodilo da ti optuženici budu za nekoliko godina osloboðeni u nedostatku dokaza. Osim toga, ima tu i optužnica na kojima je popisano po pola nekog sela, pa je u nekim sluèajevima i za same optuženike bolje da se procesi provedu i donesu presude. Najbolje bi, dakako, bilo da optuženici budu pred sudom, no ako su državljani SiCG, ta država ne izruèuje svoje graðane.

Istraga u Sisku?
Jedna od ideja je zato bila da se ti predmeti prepuste srbijanskom pravosuðu, odnosno Specijalnom sudu za ratne zloèine, koji je stekao ugled kao objektivan sud suðenjem za Ovèaru.

Srbijanski suci i tužitelji u Hrvatsku dolaze u trenutku kad se poèinju rašèišæavati preostali sluèajevi ratnih zloèina, poput onoga u Osijeku. Usto, u Zagreb, k glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiæu pozvan je Stipe Vrdoljak, županijski državni odvjetnik u Sisku.

Naime, kako smo nedavno podsjetili, prema informacijama kojima su raspolagali mediji, u Sisku je bilo više od 100 žrtava, nekoliko istraga se vodi, ali zasad nema suðenja, a èini se ni pravog rašèišæavanja dogaðaja iz 1991. godine, pa je to možda razlog što je Vrdoljak pozvan u Zagreb.

Povratak

AKTUALNO