hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Haag odustao od tri novinara, suðenje samo Josipu Joviæu

17.06.2006.

Tužiteljstvo je pod sve veæim pritiskom suda za sužavanjem broja optužnica i za poveæanjem uèinkovitosti — stoji u priopæenju Carle del Ponte o odustajanju od daljnjeg postupka, ali se ne navodi zašto isto pravilo ne vrijedi i za Joviæa

 Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte odustala je od kaznenog progona trojice hrvatskih novinara Stjepana Šešelja, Domagoja Margetiæa i Marijana Križiæa kako bi smanjila broj optužnica i poboljšala uèinkovitost rada Haaškog suda. Šešelja, Margetiæa i Križiæa, izdavaèa i dvojicu bivših glavnih urednika tjednika "Hrvatsko slovo", teretilo se da su u prosincu 2004. objavili identitet i iskaz zaštiæenog svjedoka Stjepana Mesiæa sa suðenja Tihomiru Blaškiæu.
Za kazneno djelo nepoštovanja suda ostaje, meðutim, optužen Josip Joviæ, koji je taj isti transkript objavio u prosincu 2000. u "Slobodnoj Dalmaciji".
Joviæ juèer nije smatrao potrebnim komentirati vijest o odbacivanju optužnice protiv ove trojice novinara kazavši nam samo da je o svom sluèaju i uopæe o tim optužnicama veæ uglavnom iznio svoje ocjene i stavove.
— Tužiteljstvo je pod sve veæim pritiskom suda za sužavanjem broja optužnica i za poveæanjem uèinkovitosti. Stoga sam odluèila iskoristiti svoje diskrecijsko pravo i odustati od daljnjeg progona Šešelja, Križiæa i Margetiæa u interesu pravde i ekonomiènosti suðenja — stoji u priopæenju Carle del Ponte. Nakon ovakve odluke Carle del Ponte ostaje velika dvojba i otvoreno pitanje: kako principijelno obraniti stav o odbacivanju optužnice protiv jednih, a držati se optužnica i izreèenih nepravomoænih presuda protiv drugih hrvatskih novinara?

Povratak

AKTUALNO