hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

SPLIÆANI PRETUKLI NOVINARA JER SU MISLILI DA JE SNIMAO DJECU

26.06.2006.

Nizozemski novinar Adrianus Tobias van den Deren (63), zaposlen u listu "Vrij Nederland", kojega je u petak pretuklo nekoliko nepoznatih muškaraca, i to zbog navodnog fotografiranja djece na žnjanskoj plaži, u nedjelju u 13 sati sjeo je u avion za Amsterdam te otišao iz Hrvatske prije planiranog roka. Najavljivao je, naime, da æe u našoj zemlji ostati 15-20 dana, a njegova sljedeæa destinacija trebao je biti Dubrovnik.
U napadu je Adrianus zadobio lakše tjelesne ozljede, nakon èega je, uz pomoæ vlasnika apartmana "Maduniæ", u kojemu je odsjeo, dogaðaj osobno prijavio djelatnicima Druge policijske postaje. Fotoaparat je ustupio policajcima, no nakon izvršene provjere nije bilo osnove da se Nizozemca zadrži.

Pirevi, a ne djeca

— Došao je raditi reportažu u hrvatskom narodu, o našoj tradiciji i prepoznatljivu mentalitetu. Nije imao u planu snimati ljepote obale i slièno. Osim toga, zanimali su ga dalmatinski pirevi jer je èuo da su specifièni — rekla nam je 28-godišnja Nikolina Maduniæ, u èijem je apartmanu Nizozemac odsjeo. Adrianus je veæ prvog dana boravka iznajmio rent-a-car tako da na miru može vidjeti sve što ga zanima. Sljedeæeg se pak dana informirao kod obitelji o splitskim plažama, te se odluèio za Žnjan.

Novinar 40 godina

"OvimNaveèer se, kazuje Nikolina, krvav i prepun hematoma vratio u apartman. Oèi su mu bile modre, a prednje su mu zube izgurali. Isprièao joj je što se dogodilo, nakon èega ga je priupitala zna li što je toèno snimao, misleæi pritom na djecu. Adrianus je inzistirao da istoga trena zovu policiju, nakon èega je odveden na Hitni prijam KB-a Split. Nakon pružene pomoæi, odvezen je u policiju, koja ga je u postaji zadržala èak 12 sati.

Petorica ga tukla

— Proživio je pravi šok. 24 sata nije ništa stavio u usta, a kad je napokon osjetio da ima apetita, mogao je jesti samo kašastu hranu na slamku — s nevjericom su Maduniæi opisivali daljnji tijek dogaðaja.
Obitelji je prièao i o svojoj 40-godišnjoj novinarskoj karijeri, ali i o svojoj ženi, objašnjava Nikolina, takoðer zaposlenoj u istoj profesiji.
— Objasnio nam je da nije 'Apartmaninekakav amater i da je sliène reportažne zapise imao iz zemalja kao što su Jeruzalem, Afganistan i Albanija. Navodno je pisao i za New York Times te je nekoliko puta osvajao prestižne nagrade — kazala je.
Žao nam je èovjeka, jer mislimo da nije zaslužio napad ni batine, jer ništa loše nije napravio — zakljuèila je obitelj Maduniæ.

piše Magdalena RAKOVAC
snimio Nikola VILIÆ

   

Napad naruèila žena

Prema informacijama oèevidaca koji su se u vrijeme napada na novinara zatekli na žnjanskoj plaži, petoricu je napadaèa, u dobi od 20 do 25 godina, navodno "angažirala" nepoznata ženska osoba koja se na plaži kupala sa svojom djecom. Njoj je, kazala je ženska osoba koja je htjela ostati anonimna, Nizozemac s fotoaparatom izgledao kao pedofil.

 

Povratak

AKTUALNO