hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Bijela kuæa optužuje NY Times za izdaju

28.06.2006.

New York Times je razotkrio da CIA i ministarstvo financija veæ godinama tajno nadziru milijune financijskih transakcija graðana
 
 Bijela se kuæa sinoæ obrušila na amerièke medije koji su razotkrili tajni program CIA-e i ministarstva financija kojim se u potrazi za teoristima pretražuju milijuni financijskih transakcija.

Amerièki predsjednik George W. Bush naginjao se prema novinarima s govornice u Bijeloj kuæi te prijetio prstom, istièuæi da je ponašanje medija “sramotno”.

- Èinjenica da su novine razotkrile ovaj program èini pobjedu u ratu protiv terorizma težom - rekao je Bush.

Pritisak vlasti na Swift

Na tapeti je prije svih bio New York Times, koji je prošli tjedan otkrio da je ministarstvo financija ubrzo nakog 11. rujna 2001. natjeralo Društvo za svjetske meðubankovne financijske telekomunikacije - poznatije kao Swift - da mu omoguæi pristup svojoj golemoj bazi financijskih podataka. Preko tog društva sa sjedištem u Belgiji svakodnevno se obavi oko 11 milijuna financijskih transakcija izmeðu 7800 banaka i drugih financijskih institucija u 200 zemalja. 

""NAPAD NA NOVINE

New York Times stavlja svoje arogantne, elitistièke, ljevièarske ciljeve ispred interesa amerièkog naroda.  

Peter King, èelnik kongresnog odbora domovinske sigurnosti
- Neki mediji, posebno New York Times, uèinili su posao obrane protiv novih teroristièkih napada težim zbog svog inzistiranja na objavljivanju detaljnih informacija o vitalnim programima nacionalne sigurnosti - rekao je potpredsjednik Dick Cheney. Timesu je zamjerio i što je krajem prošle godine objavio i da Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) od 2002. bez sudskih naloga prisluškuje ljude u SAD-u za koje vjeruje da su povezani s al-Qa’idom.

- New York Times je sada dvaput, u dva odvojena navrata, razotkrio naše programe. Oba su ih puta visoki dužnosnici administracije molili da te prièe ne objave. A oni su to ipak uèinili. Curenje informacija NY Timesu i njihovo objavljivanje iznimno je štetno - rekao je Cheney.

Teroristi nisu profitirali

Izvršni urednik Timesa Bill Keller, rekao je da je list “strpljivo i pažljivo” slušao vladine argumente protiv objavljivanja - u dvomjeseènom uvjeravanju sudjelovali su brojni dužnosnici administracije, ukljuèujuæi ministra financija Johna Snowa - ali da je zakljuèio da prièu treba objaviti u interesu javnosti. Istaknuo je kako smatra da èinjenica da je program razotkriven nije nikakva opasnost za sigurnost jer æe bankari zasigurno nastaviti suraðivati s vladom, a teroristièke su organizacije ionako veæ znale da se njihove financijske transakcije nadgledaju.

Novinari ‘ugrožavaju živote’

I dok neki demokrati u Kongresu tvrde da bi program mogao kršiti pravo ljudi na privatnost te da je rijeè o još jednom pokušaju Bushove administracije da proširi svoje izvršne ovlasti, s druge strane debate èuju se pozivi da se protiv NY Timesa pokrene istraga i da mu se sudi za izdaju.

Glasnogovornik Bijele kuæe Tony Snow izjavio je, pak, da je objavljivanje prièe “vrlo neobièno kršenje” prakse da novinari poštuju tajnost osjetljivih informacija u ratno vrijeme te da moraju razmisliti “može li pravo javnosti na informacije ponekad ugroziti neèije pravo na život”.    

Povratak

AKTUALNO