hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Kapraljeviæ: Unutarstranaèki sukob u HDZ-u prouzroèio je aferu u Hini

20.10.2006.

 Blamaža par excelance, a sve kako bi se došlo do podobnog ravnatelja, tim su rijeèima oporbeni zastupnici ocijenili Vladin prijedlog o razrješenju èetiriju èlanova Upravnog vijeæa Hine, èime je poništen i izbor novog ravnatelja.

Dok su HDZ-ovci spremno branili Vladino objašnjenje kako Upravno vijeæe treba razriješiti jer su ravnatelja izabrali u krnjem sastavu, odnosno nisu èekali izbor 5. èlana iz redova zaposlenika, oporbeni SDP, HNS i HSS tvrdili su kako iza svega stoji namjera vladajuæih da kontroliraju Hinu.

- Upravno vijeæe je oèigledno izabralo ravnatelja bez konzultacija s HDZ-om pa ste ih odluèili kazniti! - poruèio je Nenad Staziæ (SDP). Antun Kapraljeviæ iz HNS-a smatra da je sve posljedica unutarstranaèkog sukoba u HDZ-u. 

- Èini se da vladajuæi u Saboru i Vladi nisu baš sve tako dogovorili, pa vam je Vlada sada dale packe - naglasio je Kapraljeviæ. Stoga je predložio da bi bilo najbolje da Sabor jednostavno dobije sliku novog ravnatelja kako zastupnici više ne bi trebali praviti gluposti pred narodom.

SDP-ovci procjenjuju kako æe se pravi razlog ovakvog poteza Vlade tek doznati. Podsjetili su kako je Vlada najprije izabrala potpuno nekompetentne èlanove Vijeæa, iskoristila ih, a sada ih odbacuje. Opet su optužili Vladu da želi kontrolirati medije. 

- Taj nadzor ste korak po korak napravili u Vjesniku, a polako se uvodi i na HRT - naglasila je Željka Antunoviæ koja je Vladu nazvala “štetoèinom koja se u ovom sluèaju poigrava sa svima - s jednima i drugima, sa zakonom, demokracijom”. IDS Damir Kajin je pak, optužio i lijeve i desne za kadroviranje u medijima. 

- Cijelu hrvatsku politiku sramote uvijek najjaèe stranke sa svojim igrama oko èelnih ljudi pojedinih medija - istaknuo je Kajin. A nakon što su mu zastupnici uzvratili kako se upravo IDS uplitao u Glas Istre, spremno je stao u obranu svog stranaèkog šefa:

- Jakovèiæ oko Glasa Istre nije luk jeo ni luk mirisao, ni èevapèiæe nije jeo.  

Odbor smijenio èlanove Vijeæa

Hadezeovci su danas na saborskom Odboru za medije digli ruke za razrješenje èetiriju èlanova Upravnog vijeæa Hine. Oporba je bila suzdržana kod glasanja o Boži

Skoki, Dijani Katici i Draženu Joviæu, a protiv razrješenja predsjednika vijeæa Ivana Rusana. Podržan je prijedlog za imenovanjem Vladimira Luliæa, predstavnika zaposlenika u Upravnom vijeæu.

 

 Pišu: S. Barilar, V. Reškoviæ, T. Lakiæ

Povratak

AKTUALNO