hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Trebaju odgajati djecu za korištenje medija

26.01.2007.

ZAGREB - Papa Benedikt XVI. ovih je dana uputio javnosti tradicionalnu poruku za 41. svjetski dan sredstava društvenog priopæivanja, koji se obilježava 20. svibnja. Tema ovogodišnje poruke je >Djeca i društvena obavijesna sredstva: izazov za obrazovanje<. U svojoj poruci Papa izrazit naglasak stavlja na potrebu ispravnog odgoja djece i mladih glede konzumiranja medijskih sadržaja.
>Primjeren odgoj za ispravno korištenje medija bitan je za kulturni, moralni i duhovni razvoj djece<, napominje Benedikt XVI.
Kazavši da zbog sve raširenijeg utjecaja medija u suvremenom svijetu, zbog globalizacije i ubrzanog tehnološkog razvoja, oni postaju ozbiljna konkurencija školi, Crkvi i obitelji u odgoju mladih, upozorio je kako upravo ove institucije imaju zadaæu da djecu odgoje za selektivno korištenje medija.
Ipak, napomenuo je da odgoj za medije mora biti afirmativan i poticati u djeci estetski interes za lijepo i etièki kriterij za dobro te razvijati kod njih sposobnost rasuðivanja i opredjeljenja za istinske vrijednosti. Upozoravajuæi da raspolaganje vlastitom slobodom nije >neumorno traženje zadovoljstva i novih iskustava<, Papa je poruèio da industrija medija može pomoæi odgoju za ispravne vrijednosti samo onoliko koliko >promièe temeljno dostojanstvo ljudskog biæa, istinsku vrijednost ženidbe i obiteljskog života te pozitivne tekovine i ciljeve èovjeèanstva<. U tom kontekstu Benedikt XVI. je uputio apel èelnim ljudima u medijskoj industriji >da odgajaju i potièu proizvoðaèe da èuvaju opæe dobro, podupiru istinu, štite ljudsko dostojanstvo pojedinca i promièu poštivanje prema potrebama obitelji<. [Gordan Pandža]

Povratak

AKTUALNO