hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Uzmièe li kultura pred senzacionalizmom

12.03.2007.

Kultura se danas u našemu društvu smatra zanimljivom ako je senzacionalistièka, a ako je ozbiljna, takozvana elitna ili visoka kultura, doživljava se dosadnom, stoga je ona u veæini sluèajeva medijski posredovana – složili su se sudionici ovoga razgovora o zastupljenosti kulture u hrvatskome medijskom prostoru. Na Hrvatskoj televiziji, na kojoj je, prema rijeèima bivšega urednika programa za kulturu Silvija Huma, osnovni problem oduvijek bio kako napraviti kvalitetnu i zanimljivu emisiju – nema dovoljno ni termina niti novca za ostvarivanje takvih programa.
Jedna od spomenutih oaza kulture je Vjesnik, novine u kojima je, po rijeèima urednice kulturne rubrike Branke Džebiæ, kultura zadržala svoj primat. Naime, u Vjesniku se mjeseèno objavi 90-ak stranica posveæenih kulturi, kazala je Džebiæ, istaknuvši kako kulturna rubrika zaista nema ogranièenja u prostoru.
»Mi nismo novine koje su podlegle lobistièkom novinarstvu i senzacionalizmu i ne raèunamo na masovnu publiku«, naglasila je Vjesnikova urednica, a kao primjer novina u kojima rade kvalitetni ljudi koji, meðutim, nemaju gdje pokazati ono što znaju, jer im je smanjen broj stranica, navela je Veèernji list, odnosno njihovu kulturnu rubriku.
Karolina Lisak-Vidoviæ, urednica Prvoga programa Hrvatskoga radija, ustvrdila je kako je privatizacija gurnula kulturu na margine, no kako je Prvi program uspio zadržati kulturu sa svakodnevno emitiranim specijaliziranim emisijama te èak tri emisije koje idu petkom, a rekla je i to da u ureðivaèkoj politici imaju apsolutnu slobodu.
Na skraæivanje radijskih emisija posveæenih kulturnim temama upozorio je pak Franjo Markoviæ, urednik Drugoga programa Hrvatskoga radija, koji je primijetio i to da kultura na Prvom i Treæem programu toga radija ne može supstituirati kulturu na ostalim radijskim postajama. »Nitko nije reagirao kad je u nekim našim dnevnim novinama izašao prikaz kazališne predstave igrane u Beogradu, što je predstavljeno kao najvažniji kulturni dogaðaj, pored èak èetiri kazališne premijere koje su istoga vikenda izvedene u Zagrebu«, istaknula je Vitomira Lonèar.
Popularna je glumica navela i podatak da samo 1,27 posto mladih ide u kazalište, te da djecu od vrtiæa moramo naviknuti da je kultura sastavni dio njihovih života. S njome se složila i Milka Baboviæ, legendarna sportska komentatorica, koja se upitala kako poveæati nakladu novina kad mladi nisu stekli naviku èitanja.
Predstavnica Ministarstva kulture Sunèana Glavak rekla je da se Ministarstvo neæe miješati u to kako mediji obraðuju kulturu, ali da bi voljelo da kulture ima više te da ona bude jednako prisutna u svim krajevima Hrvatske.[Sandra-Viktorija Antiæ]

Povratak

AKTUALNO