hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Ogranak HND Veèernjega lista o èlanku Armanda Èernjula: Najstariji novinar najtiražnijeg lista u Hrvatskoj dobio otkaz objavljeno u Novinaru

14.03.2007.

Ne ulazeæi u sadržaj teksta objavljenog u Novinaru 2/07 pod naslovom "Najstariji novinar najtiražnijeg lista u Hrvatskoj dobio otkaz", ogranak HND-a Veèernjeg lista smatra nedopustivim što se u glasilu HND-a i Sindikata novinara Hrvatske koje nerijetko poduèava kolege etici i pravilima struke, na najflagrantniji naèin krši jedno od temeljnih civilizacijskih i naših profesionalnih naèela koje nalaže da je uvijek kad je to moguæe nužno saslušati i drugu stranu.

Dakle, apsolutno je pravo novinara da izražavaju svoje stavove i ovim reagiranjem ni na koji naèin ne ulazimo u ocjenu sadržaja teksta koji je potpisao kolega Armando Èernjul. Meðutim, nedopustivo je što je taj tekst objavljen na šest stranica, a da pri tome nije kontaktiran nitko iz redakcije, sindikata i uprave Veèernjeg lista kako bi se èula i "druga strana", odnosno, što pojedinaèno nije omoguæeno svim osobama o kojima se u spornom napisu piše u negativnom kontekstu da se izjasne o izreèenim optužbama ili kvalifikacijama kolege Armanda Èernjula tim više što ih je on izrekao, kako je sam naveo "poslije 42 godine, dva mjeseca i 18 dana (!) neprekidnog rada u Veèernjem listu".
Ogranak HND-a Veèernjeg lista traži od svih tijela HND-a da se utvrdi odgovornost glavnog Ogranakurednika Novinara (eventualno i Ureðivaèkog odbora) za tako težak oblik kršenja novinarske etike. Naša je ocjena da netko tko na taj naèin ureðuje glasilo Novinar, ne može biti glavnim urednikom. 
Podsjeæamo i da u povodu ocjene potpredsjednika HND-a Zdenka Duke javno iznesene "u ime HND-a" kako Etièki kodeks Veèernjeg lista krši novinarske slobode, takoðer prethodno nije omoguæeno nikome unutar Veèernjeg lista da se oèituje o toj Dukinoj ocjeni koju je on, k tome, iznio kao ocjenu HND-a iako se o tome nije raspravljalo u HND-u. K tome, "u ime HND-a" kritizirane odredbe ubrzo su postale dijelom i Kodeksa èasti HND-a.
 Sa žaljenjem istièemo i da je ovaj posljednji primjer samo jedan u nizu sluèajeva nekoretnog odnosa HND-a spram pojedinaca ili redakcije Veèernjeg lista pri èemu se optužbe olako izrièu (Jasminu Popoviæ i Danicu Plantak osudilo je tadašnje Vijeæe èasti, a da im nisu omoguæili obranu), a pojedince (Anita Malenica od napada SDP-a) ili redakciju ("ustašodi" od istupa predsjednika Mesiæa) ne uzima se u obranu niti kad to redakcija traži. Izvršni i Središnji odbor HND-a na zahtjeve iz Veèernjeg lista nisu niti kurtoazno odgovorili, ali zato smo na više adresa u Veèernjem listu dobili dopise iz HND-a vezano za pokroviteljstvo i organizaciju tradicionalnog Novinarskog bala.

- predsjedniku HND-a Dragutinu Luèiæu-Luci
- Središnjem odboru
- Izvršnom odboru
- glavnom uredniku Novinara Gojku Marinkoviæu
- Ureðivaèkom odboru Novinara

Za ogranak HND-a Veèernjeg lista
predsjednik Marinko Jurasiæ

Povratak

AKTUALNO