hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Novinar Armando Èernjul o reagiranju Ogranka HND Veèernjeg lista na njegovu ispovijest u Novinaru

19.03.2007.

Nimalo nisam iznenaðen reagiranjem koje je za Ogranak HND-a Veèernjeg lista potpisao Marinko Jurasiæ, jer je to i dosad èinio kad se netko usudio dirati one (poslodavac) koji donose neke odluke koje uglavnom koriste tvrtki i vlasniku te povlaštenima kao što je i on. Znakovito je da je reagiranje objavljeno na portalu HND-a u trenutku kad je na njemu samo Novinar 1/2007. (broj 2 je tiskan ali još ga nema na portalu!), no to Jurasiæu nije zasmetalo.Ne bih odgovarao Jurasiæu, inaèe uredniku crne kronike u Veèernjem listu, na njegove optužbe o tomu kako je trebalo èuti drugu stranu (svi vi imate pravo odgovoriti i dodati svoje stavove u Novinaru), ali kad kaže «da Ogranak HND-a Veèernjeg lista traži od svih tijela HND-a da se utvrdi odgovornost glavnog urednika Novinara (eventualno i Ureðivaèkog odbora) za tako težak oblik  kršenja novinarske etike» i kako je njihova «ocjena da netko tko na taj naèin ureðuje glasilo Novinar, ne može biti glavnim urednikom», moram istaknuti da mi to jako lièi na pisanije bivših sekretara Opæinskih komiteta Saveza komunista, a to je vrlo opasna rabota.
Ne prihvaæam da Jurasiæ i njemu slièni, koji su u sluganskoj vezi sa poslodavcem, dijele lekcije o novinarskoj etici, jer nisu ništa uèinili da se veæ jednom prestane zakidati novinare na plaæama, prekovremenom radu (dežurstva), božiènici i dr. i stoga nemaju moralno i bilo koje drugo pravo da se javljaju, pa ni uime Ogranka HND-a Veèernjeg lista.
On (Jurasiæ) nema pravo nikome, pa ni èelnicima HND-a, glavnom uredniku Gojku Marinkoviæu i Ureðivaèkom odboru, držati prodike o novinarskoj etici jer je on urednik  rubrike u kojoj protežira svoju suprugu Dijanu Jurasiæ,  kojoj veæ duže vrijeme objavljuje tekstove velièine stranice, stranice i pol, a drugim novinarima i suradnicima nije prihvaæao prijedloge da se objavi pola stranice ili èetvrt stranice kad se radilo o vrlo znaèajnim temama!!!     
Simptomatièno je da Jurasiæ nije reagirao na tekstove Pripremam si u tajnosti Sokratov koktel i Otvoreno pismo kardinalu Josipu Bozaniæu koje je Veèernjakov kolega Ante Matiæ objavio u Novinaru 7/8/2004. u kojima je oštro kritizirao tadašnju glavnu urednicu Veèernjeg lista Ružicu Cigler i predsjednika Uprave Klausa Schauera, pa nije tražio da se utvrdi odgovornost    glavnog urednika (evenutualno i Ureðivaèkog odbora).

Na znanje svim tijelima HND-a i Sindikata novinara Hrvatske te novinarima Republike Hrvatske, a usput se zahvaljujem kolegama na podršci koje mi šalju telefonom, mobitelom i pismima.

Armando Èernjul, nezaposleni novinar iz Pule                                                   
                                                                               

Povratak

AKTUALNO