hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Bivšoj Švebovoj tvrtki - milijuni

30.08.2007.

Nedavno imenovani ravnatelj HTV-a Robert Šveb
Foto: Boris Šæitar
Je li novi ravnatelj HTV-a Robert Šveb ipak u sukobu interesa? Toènije, kako to da je baš Švebova bivša privatna tvrtka RoBaGo (èiji je nekad bio suvlasnik) vlasnik licencije za kviz "Uzmi ili ostavi" (koji se od travnja 2005. prikazuje na HTV-u) te novog kviza "Jedan protiv svih" (koji æe se tek od sijeènja naæi takoðer u programu HTV-a)?



Pogodovanje ili ne
Pogoduje li Šveb na bilo koji naèin svojoj nekadašnjoj firmi u suradnji s HTV-om?  pitaju se to ovih dana mnogi hateveovci dostavljajuæi nam kopiju zapisnika sjednice ravnateljstva HRT-a od 3. srpnja ove godine na kojoj je odluèeno da se odobri otkup prava prikazivanja licencije za dva navedena kviza od tvrtke RoBaGo. U istom dokumentu stoji da æe RoBaGo za to od HTV-a dobiti oko 3,2 milijuna kuna (2,1 milijuna kn za "Uzmi ili ostavi" te 1,1 milijun kn za "Jedan protiv svih").

Kako Šveb o tome nije htio ništa govoriti, izjavu je dao glasnogovornik HRT-a János Römer:

- U otkupu licencije za "Uzmi ili ostavi" ili za neku drugu emisiju èijeg vlasnika licencije zastupa ista tvrtka nema nikakva sukoba interesa sadašnjeg ravnatelja HTV-a. Licencija za prvu emisiju otkupljena je prije nego što je Šveb došao na HTV, a otkupile su je prema svojim ovlastima tadašnja direktorica programa Tanja Šimiæ i ravnateljica HTV-a Marija Nemèiæ, na tržištu na kojem su, ako su htjele, ponudu za otkup mogle dati i druge televizije.

I ovaj novi format kviza dogovorila je takoðer još Marija Nemèiæ za vrijeme svog ravnateljskog mandata. Što se tièe ugovora koji se sklapaju sada, veæ smo objavili da HRT posjeduje svu potrebnu dokumentaciju koja potvrðuje da ni Šveb ni èlanovi njegove obitelji nemaju više nikakva vlasnièkog udjela u kvazispornim tvrtkama.

Tvrtka suvlasnicima
Provjeravajuæi u sudskom registru Trgovaèkog suda, doznali smo da su tvrtku RoBaGo 1994. kao suvlasnici osnovali Danijel Matijeviæ, Robert Šveb i Goran Omrèen Èeko te da je Šveb 2005. doista izašao iz suvlasnièkog odnosa pa su danas vlasnici firme Matijeviæ i Omrèen. No ono na što neki s HTV-a podsjeæaju jest da je Šveb iste godine prodao svoj udio vlasništva u navedenoj firmi, vratio se na Prisavlje, ali je iste godine HTV poèeo prikazivati i kviz "Uzmi ili ostavi".

Možda je zakonski na papiru sve èisto, ali ostaje sumnja, govore kolege s HTV-a, dodajuæi kako je Šveb na HRT došao raditi sredinom devedesetih. Nekako u isto vrijeme osnovana je i njegova firma te  poèela suraðivati s HTV-om. Znaèi, Šveb je godinama bio zaposlenik HRT-a i suvlasnik tvrtke koja je suraðivala s HTV-om, no to tada nije bilo zabranjeno. Danas jest.

Autor Božena Matijeviæ

Povratak

AKTUALNO