hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

2391 godina grada Farosa

05.09.2007.

ZAGREB - Èetvrtu godinu za redom proslavlja se obljetnica utemeljenja grada Farosa, najstarijega hrvatskoga grada, utemeljena prije 2391 godine, danas prepoznatljivoga imenom Stari Grad na Hvaru.
Ovogodišnje trodnevne sveèanosti, koje æe se održati od 7. do 9. rujna na Hvaru pod pokroviteljstvom predsjednika RH Stjepana Mesiæa, najavili su u utorak na konferenciji za novinare akademici Tonko Maroeviæ i Tomislav Raukar, Dragutin Luèiæ, predsjednik Hrvatskoga novinarskoga društva, potom Stjepan Bakert, predsjednik Udruge za intelektualne usluge Z.B.O.R.S. u Starome Gradu, te na posljetku Zafirios Rossidis, savjetnik za medije grèkoga Veleposlanstva u Hrvatskoj.
Stari Grad je, prema rijeèima Tomislava Raukara, grad koji ima trajnu svijest o svom trajanju i postojanju, i upravo se u tomu krije njegova posebnost i vrijednost. A slijedom toga i važnost èinjenice obilježavanja te davne povezanosti starogrèkoga svijeta i jadranskoga podneblja. Ovogodišnja proslava zapoèet æe 7. rujna skupom »Na tragu pisane rijeèi« u povodu pretiska prvoga godišta »Kraglskog Dalmatina«, prvih novina na hrvatskome jeziku. U radu skupa sudjelovat æe Tihomil Maštroviæ, Stjepan Krasiæ, Sreæko Lipovèan, Dragutin Luèiæ i Nikša Raèiæ.
Iduæega dana slavit æe se koncelebrirana misa zadušnica za Nikolu Dominika Budroviæa, prihvaæenoga kao prvoga hrvatskoga novinara i urednika »Kraglskoga dalmatina«, kojemu æe biti otkrivena spomen-ploèa na rodnoj kuæi u Starome Gradu. Sveèanosti æe završiti 9. rujna orguljskim koncertom u Katedrali sv. Stjepana Prvomuèenika.
[Mirta Špoljariæ]

Povratak

AKTUALNO