hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Guardian: Još jedan nepotreban skandal Zdravka Mamiæa

05.10.2007.

Još jedan tjedan, još jedan skandal Zdravka Mamiæa, potpredsjednika Dinama iz Zagreba”, poèetak je opsežnog teksta objavljenog u uglednom Guardianu kojim se Veliku Britaniju izvještava o posljednjim dogaðajima iz Maksimira. Povod za prièu britanskim je novinarima dao upravo Mamiæ, toènije njegovi posljednji medijski ispadi i obraèun s novinarima koji je oèito interesantan i izvan ovih granica.

- Mamiæ je mogao jednostavno negirati glasine oko Scale. Mogao je jednostavno reæi da je Ivankoviæeva pozicija sigurna i da je za ovogodišnju lošu europsku sezonu kriv nesretan ždrijeb. To je upravo ono što je on i uèinio, ali na svoj karakteristièan agresivan naèin, napadajuæi novine koje su objavile prièu. Onda je nabrojao Ivankoviæeve uspjehe prije negoli je zapoèeo protiv novinara, medija opæenito i konaèno YouTubea, završavajuæi sa rijeèima “nabijem YouTube na...” - piše Guardian, objašnjavajuæi kako je Mamiæev ispad reakcija na novinske napise da se u Maksimiru sprema smjena Ivankoviæu kojeg bi trebao zamijeniti Talijan Nevio Scala. 

Mamiæevu reakciju britanske kolege, èini se, takoðer ne shvaæaju jer, kako pišu, i logika i nogometna logika pokazuju da je ta prièa besmislena. Takav stav obrazlažu s kratkim pogledom unazad u Dinamovu povijest i objašnjavaju kako je i Ivankoviæ došao na mjesto Josipa Kužea. Za bivšeg Dinamovog trenera navode kako je takoðer bio popularan i uspješan, ali i prozivan zbog europskih promašaja.

Situacija, dakle, jednaka kao i danas.

“Ako se u Amsterdamu ne dogodi nešto znamenito, Dinamo æe biti u istoj poziciji kao i prošle sezone kad je došao Ivankoviæ. A kad su ulaganja Milana Bandiæa, gradonaèelnika Zagreba, ligu napravila laganom, Europa je postala jedina mjera uspjeha”, piše Guardian. 

Pa, èemu onda skandal, èini se da muèi britanske kolege koji objašnjenje traže analizirajuæi Mamiæev, što se kaže, lik i djelo. Prièu o njegovom “turbulentnom usponu” zapoèinju podatkom da je roðen u Bjelovaru 1959., bio je mladi èlan Dinama i kad se ispostavilo da nije dovoljno dobar, postao je fan. U biznis ulazi sa 15 godina, a veliki korak slijedi u ratnim godinama usred, kako pišu, gangsterskog kapitalizma.

Radi unosne investicije u šumarsku kompaniju i proizvoðaèa piæa, prije prodaje dionica trgovcu oružjem. Otad je postao agent i radio na transferima koji su odveli Boška Balabana u Aston Villu, Eduarda da Silvu u Arsenal i Vedrana Æorluku u Manchester City. Tvrdi da se bogatstvo njega i njegovog brata Zorana, sportskog direktora kluba, kreæe oko 30 milijuna funti - piše Guardian.

Karijeru mu opisuju kao kontroverznu i u tekstu se takva tvrdnja konkretizira s Mamiæevim primjerima poput namještanja utakmica, Uefine cenzure nakon proslave u Litvi i skandala s nacistièkim pozdravom te incidentu u Azerbejdžanu s trbušnom plesaèicom. Britanci su se dobro informirali i tako podsjeæaju na Mamiæev napad na bivšeg Dinamovog direktora Josipa Šoiæa, igraèa NK Zagreb Niku Èeku 1995., iste godine kad je napao i prometnog policajca koji je htio “dignuti” ilegalno mu parkirani Jaguar...

Trebalo je devet godina da taj sluèaj doðe na sud, dokad je policajac prikladno zaboravio toène detalje incidenta”, piše Guardian, nabrajajuæi i ostale Mamiæeve sluèaje ukljuèujuæi i fizièki obraèun u zagrebaèkom Poglavarstvu s Miljenkom Mesiæem kojega je “udario u glavu i slomio mu kost”. Ipak, zakljuèuju na kraju u Guardianu, mediji su Mamiæu ipak omiljena meta. Tomu u prilog spominju sluèaj s novinarom Toplakom, i prijetnje smræu novinarima Jutarnjeg lista. Analiziraju kako su sve ljuæi i Bad Blue Boysi, da se ukljuèio i puèki pravobranitelj Jurica Malèiæ s upitima o sukobu interesa zbog Mamiæevih funkcija, a bijes na YouTube objašnjavaju èinjenicom da je to mjesto gdje Mamiæ može vidjeti puno toga negativnog o sebi...

- Još ništa nije poduzeto, a Mamiæ je veæ prolazio i kroz gore krize, ali se zapitate kako neprijateljska atmosfera oko Dinama može postati ako, kao što se oèekuje, budu izbaèeni iz kupa Uefa - završava Guardian jednu prièu iz Hrvatske.

Povratak

AKTUALNO