hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Latin i Hloverka kršili Kodeks HRT-a

30.10.2007.

Hloverka Novak-Srziæ povrijedila je Kodeks HRT-a jer o svom javnom istupu nije obavijestila nadreðene, a Denis Latin je "osobito teško povrijedio" Kodeks zato što nije štitio ugled kuæe te je javno iznio uvredljive izjave o kolegama  odluka je to Etièkog povjerenstva HRT-a vezana uz prijave Katje Kušec i Stipe Alfiera protiv Latina, te Nikole Kristiæa protiv Latina i Hloverke.

Hloverkina isprika
Naime, nakon nedavnog imenovanja Kristiæa novim predsjednikom HTV-ova Aktiva novinara, Latin je predvodio potpisivanje peticije za njegovo svrgavanje te je Kristiæa, Kušecovu i Alfiera u Slobodnoj Dalmaciji nazvao "spletkarima" koji se "ne bave novinarstvom, nego podmeæu, prokazuju i kuju opasne planove".

Stoga Kristiæa i one koje ga podržavaju, tvrdio je tad Latin, treba sprijeèiti u njihovim namjerama, smatrajuæi da je Kristiæev izbor proveden neregularno. Hloverka mu je tad javno dala podršku.  No koji dan poslije HND je potvrdio kako je Kristiæevo imenovanje pravovaljano, a prozvani kolege su Latina i Hloverku prijavili Etièkom povjerenstvu.

Na njegovu zasjedanju Hloverka se Kristiæu i Kušecovoj isprièala te kazala da je u Slobodnoj Dalmaciji njezina izjava krivo interpretirana, što je Povjerenstvo prihvatilo. No Latin je poslao e-mail koji je odbaèen jer se u njemu nije bavio predmetom prijave, i Povjerenstvo je, prvi put otkad je prije 15 mjeseci prihvaæen novi Kodeks, izreklo najoštriji stav.

Sutliæ odluèuje
Mi smo time iznijeli svoje mišljenje, a sad glavni ravnatelj Vanja Sutliæ odluèuje i propisuje sankcije  kazao je predsjednik Povjerenstva Jura Ozmec. Je li Sutliæ veæ donio odluke i kakve, danas nismo uspjeli doznati.

MOGUÆE SANKCIJE

- Opæenito, za kršenje propisanih pravila kuæe raspon sankcija koje glavni ravnatelj može odrediti kreæe se od opomene, preko smanjenja plaæe deset, dvadeset ili trideset posto te na kraju do izvanrednog otkaza, što je najdrastiènija mjera - rekao je glasnogovornik HRT-a Janos Roemer.

Latin: Izlazim iz Aktiva 
 

Mogu reæi da sigurno više neæu sudjelovati u radu Aktiva novinara jer kakav je to aktiv ako na njemu ne možete reæi ono što mislite. Što se pak moguæih sankcija tièe, ja doista ne mogu znati što æe se dogoditi, može ih biti, a i ne mora komentirao je Denis Latin odluku Etièkog povjerenstva HRT-a. (Ž. Vu.)

 

Povratak

AKTUALNO