hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Pavièiæ: Urednik Lidera naredio svojim novinarima da se pretplate na taj tjednik

20.11.2007.

Nekoliko tjedana ranije, 1. studenoga, Pavièiæeva je supruga Tanja Pavièiæ u tom tjedniku dala ostavku na mjesto urednice priloga, popraæenu pismom redakciji u kojem je ustvrdila da je, pod pritiskom marketinga i uz odobrenje vodstva lista, objavljivala oglase koji su bili prikriveni kao novinarski tekstovi. Još više iznenaðuje njezina druga tvrdnja: da je glavni urednik lista Miodrag Šajatoviæ neizravno prisilio novinare da se pretplate na vlastite novine, nakon što su se na Lider pretplatili zaposlenici Koncerna Agram, èije su dvije tvrtke suvlasnici Lidera.

- Protiv toga smo se bezuspješno bunili. Na kolegiju nam je objašnjeno da je to pitanje korporacijske kulture i solidarnosti. Pretplatu na vlastiti list nisu izbjegli ni honorarci, koji su morali donijeti potvrde da su platili pretplatu. Svoju sam pretplatu na kraju odluèila dati knjižnici u Vukovaru - izjavila je T. Pavièiæ. Dodala je i da je vodstvo Lidera odobravalo prikriveno oglašavanje, s obrazloženjem da se to može tolerirati - kad je rijeè o prilozima.

"" Pretplatu na vlastiti list nisu izbjegli ni honorarci, koji su morali donijeti potvrde da su platili pretplatu. Svoju sam pretplatu na kraju odluèila dati knjižnici u Vukovaru, izjavila je Tanja Pavièiæ
- Kada bih marketing pitala zašto uz PR tekstove o tvrtkama ne stavljamo oznaku da je rijeè o oglasu, rekli bi mi da to nije potrebno jer to nije plaæeni oglas, nego besplatni PR, odnosno usluga klijentu. Tek sam kasnije saznala da je, po zakonu, tamo trebalo pisati barem da se radi o besplatnom PR-u - rekla je Pavièiæ, koja je i dalje zaposlena u Lideru, ali je trenutaèno na bolovanju.

Direktor Lider pressa, izdavaèa tjednika Lider Željko Vukeliæ, na pitanje o prikrivenom oglašavanju rekao je kako su se “u marketinškoj praksi vodili praksom veæine drugih novinskih izdavaèa, gdje marketing bitno pridonosi stabilnosti projekta”. Na daljnja pitanja o tome nije davao odgovor. Na pitanje o pretplati rekao je da je novinarima “samo predloženo da se pretplate na Lider”.

- Veæina ih je prihvatila, ne svi. Veæina je pretplatu proslijedila nekome iz bližeg okružja, tko si to ne može priuštiti - napomenula je Vukeliæ i dodala kako je rijeè o malom broju primjeraka, te da je cijena jednogodišnje pretplate, uz 30 posto popusta, nešto viša od 500 kuna.

Vukeliæ, koji je uz glavnog urednika Šajatoviæa jedan od suvlasnika Lidera, rekao je kako tvrdnje da i on osobno od pretplata zaposlenika ima koristi, nisu toène, te da je Lider projektu u nastajanju koji “pokriva sve rashode, ali suvlasnicima još uvijek ne donosi dodatni profit”.  

Povod za Pavièiæevo prosvjedno pismo bila je izjava potpredsjednika HND-a Zdenka Duke, koji je u Business.hr citiran izjavom da se HND o sluèaju nije oglasio jer je “jedna razina javnih medija, a drugo su privatni listovi”. Izjavu je Duka, inaèe jedan od izglednih kandidata na nadolazeæim izborima za predsjednika HND-a, danas demantirao.

- Nisam to izjavio, ta izjava mi uopæe nema smisla. Na sluèaj smo odmah reagirali tako što smo kolegicu Pavièiæ uputili na Vijeæe èasti, koje æe ispitati njezine tvrdnje. U Lideru tvrde da pretplata nije bila nametnuta, ali slažemo se da je uvoðenje pretplate sporno jer je rijeè o pritisku poslodavca - zakljuèio je Duka.

Povratak

AKTUALNO