hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Predlažemo hitnu arbitražu o statutima medija

16.01.2008.

Hrvatsko novinarsko društvo poziva nakladnike medija da prihvate dosad brojne ponuðene novinarske prijedloge kao dobru osnovu za razgovore i za dogovor o statutima medija. Statuti medija obvezni su, prema Zakonu o medijima, veæ više od tri godine. Trebali bi urediti odnose novinara i urednika te urednika i nakladnika, a osobito je važno da se glavni urednici i drugi kljuèni urednici ne bi mogli ni razriješiti niti imenovati bez pribavljena mišljenja novinara. Osim rijetkih iznimaka, vlasnici medija nisu željeli pregovarati s Hrvatskim novinarskim društvom o statutima medija.
Stoga, ovo otvoreno pismo šaljemo na znanje i predsjedniku nove vlade Ivi Sanaderu da bismo ga upozorili da se Zakon o medijima u tom prevažnome dijelu uopæe ne provodi. Zbog toga dugotrajnoga neriješenoga problema predlažemo hitnu arbitražu na razini Udruge novinskih izdavaèa pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Hrvatskoga novinarskoga društva, baš onako kako to i nalaže Zakon o medijima.
Upozoravamo i medijske poslodavce i Vladu da se nipošto neæemo odreæi toga važnoga profesionalnoga prava novinara i ako u najskorije vrijeme od glavnih medijskih nakladnika ne dobijemo pozitivan odgovor – morat æemo internacionalizirati problem.
Naime, taj je problem sada još i važniji zato jer neki poslodavci novinarima, javnim osobama, prijete opæom zabranom javnih istupanja, neki žele novinare lišiti i autorskih prava, a najavljeni su i zahtjevi da urednici i novinari potpisuju izjave o lojalnosti upravi. Time se krše i ljudska i profesionalna prava novinara.

Za HND

Zdenko Duka, predsjednik

 


 

Povratak

AKTUALNO