hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Rat zbog Kosova izbio na Prisavlju

18.02.2008.

Novinari Informativnog programa, predvoðeni urednicima specijalne emisije Dijanom Èuljak-Šelebaj i Draganom Nikoliæem, nisu mogli vjerovati kada im je Hloverka rekla da je, unatoè svim njenim nastojanjima, direktor Buriæ èvrsto ostao pri svom stavu odbijajuæi da emisiju o zbivanjima na Kosovu koja se neposredno tièu cijele regije prikaže na Prvom HTV-ovu programu.

- Radimo kao crnci. Nemamo samo “breaking news” nego i cijelu “breaking news emisiju”, s ukljuèenjima, gostima u studiju i naravno da nam je krivo što smo strpani na Drugi program. Istodobno, na Prvom programu emitira se dodjela nagrada Ekrana i TV serija “Tužni bogataš". Meni osobno zbivanja na Kosovu èine se važnijima od kriminalistièkih serija, ali kako te stvari ne spadaju u moju nadležnost, ne preostajke mi drugo nego da se sa svojim ljudima potrudim da mi naš dio posla obavimo najbolje što možemo, kaže H. Novak-Srziæ. 

Odbijanje termina

Domagoj Buriæ, meðutim, tvrdi da mu je Hloverka tek u subotu priopæila da bi Informativni program za nedjelju pripremio “specijalku” o Kosovu.

- Ne znam zbog èega mi to nije rekla na vrijeme. Jer, vremena je bilo. Ovako, ja zbog TV gledatelja ne mogu dopustiti da se program mijenja iz sata u sat kako nekome tog trena padne na pamet. Svjestan važnosti zbivanja na Kosovu, ponudio sam Hloverki da u nedjelju naveèer u 20 sati starta s emisijom na Drugom programu.Rekla mi je da joj to ne odgovara jer je zamislila da njena emisija krene oko 22 sata - objasnio je Buriæ. 

- A što se tièe toga da se “specijalka” prikazuje na Drugom, podsjetio bih da je i dio emisija o izborima u Hrvatskoj takoðer išao na 2. programu - zakljuèio je.

Propust oko Kosova: Èlanovi Vijeæa HRT-a:

‘Krivo je neznanje HTV-ovih urednika’

U Programskom vijeæu HRT-a veæ dulje traje nezadovoljstvo kako HTV izvještava o zbivanjima u regiji.  - Sigurno æemo to staviti na dnevni red iduæe sjednice, 27. veljaèe. Razgovarat æemo izvršava li HTV svoje programske obveze - najavio je Zdenko Ljevak, predsjednik Vijeæa HRT-a. Èlanica Vijeæa Marina Škrabalo mnogo je direktnija. - Rijeè je o apsolutnom pobaèaju. Urednici na HTV-u nisu prepoznali aktulana zbivanja na Kosovu kao žarišno pitanje regije.Oèito je da HTV nema koncepciju.

Javna TV bi trebala profesionalno i politièko izvještavanje prepoznati kao svoju prednost, a ne utrkivati se s komercijalnim medijima u proizvodnji treæerazrednih zabavnih sadržaja - smatra Škrabalo.  - HTV veæ tradicionalno pokazuje da je neosjetljiv na zbivanja u okruženju. Dnevnik nije dovoljan, a u Otvorenom  se prièa o ljubavi - upozorava i Darinka Janjanin. Za hitnu raspravu je i Suzana Jašiæ, s time da je uvjerena kako u propustu oko Kosova nije rijeè o smišljenom planu.  - Oèito je problem u organizaciji, neznanju i nestruènosti, a ne u nekim drugim ‘namjerama’ - rekla je Jašiæ.
(ƒVeronika Reškoviæ)

Povratak

AKTUALNO