hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

S hrvatskim novinarima ne prièamo

26.02.2008.

Dok se u svijetu potpisuju peticije kojima se traži njegovo izbacivanje iz nogometa, u trenutku kada mu èak stižu i prijetnje smræu, a engleski novinari razglabaju o tome je li posjetio Eduarda u bolnici ili nije, Martin Taylor izgleda da i nije posebno zabrinut.

U ponedjeljak se pojavio na treningu prve momèadi Birmingham Cityja u klupskom kampu Wasthills te, kada to veæ u nogometnom smislu nije kadar, doživio trenutak slave u onom medijskom.

Svjestan èinjenice da se našao u središtu pozornosti, ponašao se kao zvijezda. Kroz špalir novinara provozao se osmjehujuæi se u svom Audiju A6. Taj osmijeh nije skidao s lica ni tijekom treninga.

Od nespretnog do idiota

Znakovito je bilo primijetiti da jedino on na treningu nije nosio kostobrane. Inaèe, suigraèi su mu javno izrazili potporu. Nakon treninga otišli smo provjeriti što o Tayloru misle zaljubljenici u nogomet, što Englezi svakako jesu.

Ublažene nadimke poput “nespretni” ili “slon”, što su ih forsirali lokalni mediji, navijaèi su ubrzo pretvorili u “idiot” i “luðak”. Kada tako nešto izgovori i jedan od voða navijaèa Bluesa, Dave Mooner, kojega smo sreli u pubu Victoria, gdje se okuplja “prva ekipa”, postaje jasno da nešto nije u redu.

- Mi navijaèi Bluesa smo ludi, ali Taylor je potpuni luðak. Tko je taj tip uopæe? Tek je došao u klub i veæ nas je osramotio. Tko ga je uopæe doveo ovamo i zašto? Ovako se ne ponaša pravi profesionalac. Èuo sam kako prièaju da mu je žao, ali sam èuo i da je to namjerno napravio. Kako deèko ne igra u reprezentaciji, vjerojatno se nije osvetio za Wembley ili razmišljao o sljedeæim kvalifikacijama. Prije æe biti da ga je netko nagovorio - isprièao je Mooner.

Èak i taksisti koji ne prate nogomet znali su za “tamo nekog divljaka” koji je slomio nogu igraèu Arsenala. Žao je zbog toga bilo èak i èuvarima Birminghamova trening-centra koji su rekli kako bi im bilo draže da smo došli zbog nogometa, nego zbog Taylora.

Dres koji ništa ne znaèi

A na pitanje tko je on uopæe, najznakovitiji odgovor ipak je dala prodavaèica u fan shopu kluba. Naime, upitali smo je za njegov dres, a žena je iskreno odgovorila kako joj isto pitanje još nikada nitko nije uputio. - Ah, Taylor... Taylor... Taj dres još nitko nije kupio otkako je prešao u klub - rekla je.ƒ

'S hrvatskim novinarima ne prièamo'

Glasnogovornik Birmingham Cityja Jon Shaw, osim samog Martina Taylora, juèer je prema svim znanim kriterijima zaslužio titulu najveæeg razbojnika. Èovjek koji je novinarima trebao dogovoriti intervjue sa navedenim igraèem ili barem managerom Alexom McLeishom, na kraju nikome osim Sky televizije nije omoguæio ništa. Na posebnom piku našli su mu se hrvatski novinari.

- Zašto ste vi uopæe došli ovdje, upitao nas je.

Kada smo mu rekli zbog Taylora i situacije oko Eduarda, izvukao je sve najgore iz sebe.

- Mi ovdje prièamo o nogometu i nièemu drugom. Ne postoji nikakva situacija i razlog zašto bi vas primili. Tko ste vi uopæe? Kakvi hrvatski novinari...s vama ne prièamo, nastavio je arogantno.

Kako smo odluèili igrati njegovu igru, upitali smo ga bi li možda poželio Eduardu èestitati 25. roðendan koji zbog njegovog Taylora Dudu danas baš i nema zašto slaviti.

- Pa mi smo Eduardu oduvijek željeli sve najbolje, poruèio je Jon Shaw. 

Povratak

AKTUALNO