hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

ODGOVOR NA PISMO KOLEGA IZ BUSSINES.hr

26.02.2008.

Nakon što mi je HND dao podršku zbog šikaniranja i klevetanja od glavne urednice Business.hr-a Ðurðice Klancir, koja su uslijedila zbog moga  zalaganja za radna i profesionalna prava novinara, dovedena sam u situaciju da se sada na stranicama HND-a moram braniti od pisma koje su poslali kolege iz  Business.hr-a.
Protiv urednice Klancir podiæi æu tužbu, ali s kolegama u Business.hr-u, pak, nisam ni u kakvome sukobu i ne znam što ih je natjeralo da èak sude i o mome novinarskom radu i da potpišu pismo èiji je inicijator novi sindikalni povjerenik Business.hr-a, Dražen Tomiæ. Za kolegu Tomiæa mogu samo navesti da se za moga sindikalnog mandata , kada je bio zamjenik sindikalne povjerenice, nije nikada založio ni za jednog kolegu ili kolegicu kojima je bio uruèen otkaz. Štoviše, kao tadašnji predsjednik Zbora slobodnih novinara HND-a, govorio je i da se za poboljšanje statusa novinara honoraraca ne treba zalagati.

Sve vrijeme, sve èlanove sindikalne podružnice SNH-a u Business.hr-u o svemu sam iscrpno obavještavala kao sindikalna povjerenice putem zajednièkoga sindikalnoga maila, kao i SNH.

Tijekom mandata sindikalne povjerenice u radu mi je pomagala pravna savjetnica Dušanka Marinkoviæ Draèa.

U redakciji Business.hr, u tom novom projektu poslovne novine, zabilježena je tijekom dvije godine velika fluktuacija zaposlenika, oko 15 novinara i grafièara je napustilo redakciju.

Napominjem, da se glavna urednica Business.hr-a Ðurðica Klancir u godinu dala otkazima riješila svih novinskih aktivista u toj redakciji, i predsjednice ogranka HND-a, a sada i sindikalne povjerenice SNH-a.

Navest æu stoga ukratko protuzakonitosti glavne urednice Ðurðice Klancir i tadašnjeg direktora Željka Šundova kojima sam se suprotstavljala tijekom dvogodišnjega mandata sindikalne povjerenice SNH-a u Business.hr-u, i to iskljuèivo u skladu s oèitovanjima struènjaka za radno pravo.

- kolovoz 2006. – Uprava Business.hr-a u otkazima za djelatnike Andrinu Luiæ, Marija Briškog, Tomislava Ronèeviæa, Davorku Denac, neistinito navodi da se s njihovim otkazima složio sindikat

- kolovoz 2006. – sindikat se oèituje protiv otkaza ugovora o radu za izvršnu urednicu Andrinu Luiæ. Obrazloženje: tijekom šestomjeseènog probnog roka zaposlenici nije iznesen prigovor na rad. Dva mjeseca kasnije uruèen joj je otkaz, a nije joj ponuðen ugovor o radu pod izmijenjenim uvjetima na poslovima novinara. U obrazloženju otkaza Uprava Business.hr-a za novinarku Luiæ navodi «da je poslodavac provjerio i utvrdio da ni uz dodatno obrazovanje za zaposlenicu ne mogu pronaæi radno mjesto». Andrina Luiæ podigla je tužbu protiv Business.hr-a i radni spor je u tijeku na Opæinskom graðanskom sudu u Zagrebu. Zbog sluèaja kolegice Luiæ i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) obavijestio je dopisom Švedski sindikat novinara.

- Kolovoz 2006. – sindikat se oèituje protiv otkaza ugovora o radu za grafièara Marija Briškog. Obrazloženje: nije donesen Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i poslodavac nije nièim dokazao da je obim poslova u grafièkoj redakciji smanjen od 2005. Mario Briški podigao je tužbu protiv Business.hr-a i radni spor se vodi na Opæinskom graðanskom sudu u u Zagrebu.


- Studeni 2006. – na web stranicama Business.hr-a objavljen je oglas za zapošljavanje novinara s protuustavnom i protuzakonitom diskriminatorskom dobnom granicom od 18 – do 27 godina. Protiv ovoga oglasa prosvjedovala je podružnica SNH-a i HND-a u Business.hr-u, kao i SNH i HND. Naknadno je SNH zbog ovoga oglasa drugi put dopisom obavijestio Švedski sindikat novinara.

- Studeni 2006. – novinarki Renati Ivanoviæ i predsjednici ogranka HND-a uruèen je izvanredni otkaz. Sindikat se oèituje protiv, i navodi da je otkaz protuzakonit. Obrazloženje: lijeènièko i pravno obrazloženje ukazuje da nije povrijeðen institut bolovanja. U otkazu ugovora glavna urednica Klancir novinarku Ivanoviæ proziva za «neprihvatljive i štetne stavove» ne navodeæi o kojim je stavovima rijeè, kao i za «narušavanje radne discipline u redakciji». Od 33 èlana redakcije tada 30 èlanova redakcije izjavljuje da im novinarka Ivanoviæ nije ni s èim narušila radnu disciplinu. Pod ucjenom, izreèenom od direktora Šundova, prema principu «uzmi ili ostavi» novinarka Ivanoviæ potpisuje u Business.hr-u sporazumni otkaz uz otpremninu.


- Srpanj 2007. – honorarna suradnica Business.hr-a Nives Zemba, nakon dvogodišnjeg rada s obvezama zaposlenika zaposlena na neodreðeno vrijeme, uz dodijeljeni joj i službeni mail i mobitel, traži od sindikata da posreduje kod uprave Business.hr-a jer veæ dvije godine radi na autorski ugovor za kojega pravni struènjaci utvrðuju da je protuzakonit i da se taj ugovor ima smatrati ugovorom o radu ili treba pozvati Državni inspektorat. Glavna urednica Klancir tek tada novinarku Zembu etiketira lošom novinarkom i otkazuje joj suradnju. Identiènu intervenciju sindikata nakon šest mjeseci rada na tzv. autorskome ugovoru zatražila je honorarna suradnica Ivana Gretiæ, kojoj je takoðer od glavne urednice Klancir odmah otkazana suradnja.

- 14. rujna 2007. – kao sindikalna povjerenica svjedoèila sam na Opæinskom graðanskom sudu u  radnom sporu Andrine Luiæ koja je tužila Business.hr. Nakon svjedoèenja glavna urednica Klancir poslala je SNH-u klevetnièko pismo protiv mene s izmišljotinom da sam je na hodniku suda napala pogledom «punim mržnje». Objavila sam njezino pismo u Novinaru, oèitovala se o njemu, a da je rijeè o neistinama SNH-u je potvrdio i odvjetnik angažiran u ovom sluèaju za SNH Hrvoje Zdilar.


- 12. veljaèe 2008. – svjedoèila sam kao sindikalna povjerenica u radnom sporu Marija Briškog koji je tužio Business.hr. Glavna urednica Klancir u službenom razgovoru najavila mi je  otkaz nekoliko dana ranije 7. veljaèe 2008. Otkaz koji mi je u meðuvremenu pripremljen i na papiru takoðer je protuzakonit jer sam po isteku sindikalnog mandata, prema èlanku ZOR-a 190., još u tzv. zaštitnom šestomjeseènom razdoblju  kada se sindikalnom povjereniku ne može otkazati ugovor o radu.

Danica Jurièiæ Spasoviæ

 

 

Povratak

AKTUALNO