hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Stradavanje djece na prvim stranicama - opasno i štetno!

06.03.2008.

ZAGREB - Zgrožena naèinom na koji mediji izvještavaju o samoubojstvima i pokušajima samoubojstava djece i mladih, pravobraniteljica za djecu Mila Jelaviæ u srijedu je upozorila da je davanje publiciteta takvim dogaðajima vrlo opasno te da može rezultirati dalekosežnim štetnim posljedicama.
Pravobraniteljica je nezadovoljna time što tiskani i elektronièki mediji uporno plasiraju informacije o stradanju djece kao glavne vijesti dana, te je pozvala sve novinare i urednike, a osobito glavne urednike, da se radi zaštite dobrobiti djece pridržavaju temeljnih profesionalnih naèela vezanih uz izvještavanje o djeci. Nedopustivo je, upozorava, iskorištavati zbunjenost èlanova obitelji žrtve i neposredno nakon tragedije izlagati ih u medijima, osobito ako je rijeè o djeci.
Ipak, djeèja pravobraniteljica pozdravila je angažman medija koji su spremni upozoriti na to da su depresija i samoubojstva djece širi društveni problem i da su društvo i država dužni uèiniti sve kako bi zaštitili djecu i pomogli roditeljima u ostvarivanju odgovarajuæe skrbi o djeci. Pozvala je i roditelje da ulože napor kako bi ostvarili uzajamno povjerenje s djecom, da se educiraju i potraže savjete struènjaka. Pravobraniteljica je uputila preporuku Vladi te nadležnim ministarstvima i državnim tijelima da osiguraju cjelovito provoðenje Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012. godine, koji izrièito zahtijeva izradu i provoðenje programa prevencije samoubojstava, te obvezuje na osiguranje dostupnosti službi za psihološku pomoæ i povjerljivih savjetovališta za djecu i mlade. Pravobraniteljica takoðer upozorava na slabosti u zakonskom reguliranju odgovornosti medija, stoga u svojoj preporuci poziva Vladu da kvalitetno, sveobuhvatno i uèinkovito regulira to podruèje te da osigura primjenu i nadzor nad provedbom zakona. [Mirela Lilek]

Povratak

AKTUALNO