hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Slobodna Dalmacija: Glavni urednik popljuvao novinare, uzeo 42 mandata

20.05.2008.

NAKON što je kod ukidanja dopisništva Slobodne Dalmacije i formiranja agencije EPEHA došlo do "nesporazuma", pa je pedesetak novinara tog lista za Božiæ dobilo otkaze bez novih ugovora za buntovnike u agenciji, urednicima tog lista stigla je danas nova prijetnja radi neposluha, kažu naši izvori iz tog lista.

Novi je glavni urednik Zoran Krželj, kako doznajemo iz splitske redakcije, pismeno zatražio 42 mandata na raspolaganje od svih urednika rubrika i njihovih zamjenika sa šturim objašnjenjem da se radi o reorganizaciji. U Splitu sumnjaju da se radi o "još jednom zastrašivanju kako bi prestali protesti protiv uništavanja lista". Da bi stvar bila gora, glavni je urednik odluèio napokon progovoriti o napetostima koje potresaju taj list veæ mjesecima.

Novinari protestiraju "potaknuti lijenošæu, inertnošæu, egoizmom, zaštitom osobnog komoda"

"Ni rijeè nije objavljena o formiranju agencije i selidbi u Dugopolje sve ovo vrijeme, da bi nas dan nakon ovih otkaza doèekala partijska osuda, obraèun u vlastitim novinama", kaže naš izvor koji želi ostati anoniman, kako bi se još malo zadržao u listu i mogao govoriti prije nego, uvjeren je, izleti kroz vrata redakcije koja se još uvijek nalazi u centru Splita.

Krželj je u tekstu preko cijele 6. stranice poèastio buntovne novinare epitetima poput lijenèine, egoisti, ludisti koji se bore protiv napretka, rade za konkurenciju i manipuliraju osjeæajima èitatelja. Podsjeæa i da se kod preseljenja Slobodne iz samog centra grada u susjedstvo Jugoplastike i škvera dignula još buènija buna.

Navodi da se sele u daleko bolje uvjete u Dugopolje, koje je danas "praktièki u središnjem dijelu nastajuæeg splitskog megapolisa". Za pojaèavanje dojma iskoristio je i prepisku novinara sa sindikalcima, èijoj su se objavi protivili kako bi zaštitili ugled firme.

Navodi i da se preseljenju usprotivilo nekih 25 novinara, iako to, kažu nam u Splitu, nije istina, jer je na konferenciju za novinare 15. svibnja, unatoè prijetnjama otkazima o kojima se šuškalo po hodnicima Slobodne, došlo njih pedesetak.

"Lokaliziranje" Slobodne u korist "bebe" Ninoslava Paviæa, nacionalnog Jutarnjeg lista

Pokušava se stvoriti dojam da je glavni problem preseljenje redakcije lista u Dugopolje, ali zapravo to nije razlog pobune, tvrde buntovnici. Obeæanje prilikom prodaje lista Europapress Holdingu, kaže naš sugovornik, bilo je razvijanje nacionalne kuæe, direktne konkurencije Jutarnjem listu. Stvarni "poslovni potezi" govore jedino o marginalizaciji Slobodne Dalmacije i njenom pretvaranju u lokalni list, a sve u korist omiljenijeg izdanja EPH - Jutarnjeg, koji po zamislima Uprave kuæe zaslužuje primat na nacionalnoj razini.

"Prvo što je nagovijestilo poèetak kraja je ukidanje dopisništva u Dubrovniku, Šibeniku, Zagrebu i Zadru, i sve su te ljude okupili u agenciju koja sad piše za Jutarnji list. To je smrt za nacionalnu novinu", kaže on. "Drugo, preselili su list iz matiènog grada. Kako bi reagirali novinari da se HRT preseli u Jastrebarsko? I to u zaista skuèen prostor, dva metra kvadratna po novinaru koji je umjetnim stvaranjem prostora nakon što smo progovorili rastegnut na devet kvadrata?", kaže Spliæanin, koji zakljuèuje - "Ovo je dno dna za Slobodnu".

Komentar Uprave lista ili Europapress Holdinga nismo bili u moguænosti dobiti zbog kasne dojave.

A.B.

Povratak

AKTUALNO