hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Pad profesionalizma u Informativnom programu HTV-a

18.02.2009.

U informativnom programu Hrvatske televizije uočljiv je u cjelini pad profesionalnosti u posljednjih godinu dana i nekoliko mjeseci. Odnosi se to prije svega na informativnu emisiju Dnevnik u glavnom terminu i neke informativne emisije koje su namjenjene panel diskusijama  o bitnim društvenim, ekonomskim i političkim problemima. Onda kada govorimo o političkom utjecaju na program HTV-a, tada ne mislimo samo na utjecaj vladajuće stranke i njezinih političara nego i opozicije i na neprestano vaganje, balansiranje tih političkih utjecaja. Naime, kao da je tako postavljeno uređivanje programa s tim da se u konačnici servisira trenutačno najjači i najperspektivniji politički utjecaj – a to je sada eto baš nasreću - utjecaj ove Vlade i HDZ-a.

Položaj javne televizije takav je da je i dalje glavni medij u Hrvatskoj i ako nema ili dok nema potpune slobode javne riječi na HTV-u, teško se može očekivati da u Hrvatskoj možemo biti zadovoljni sa slobodom medija i profesionalnim slobodama novinara. Javni HRT s obzirom na više od milijarde kuna koje godišnje dobiva od pretplate, javna je svojina i zato baš o HTV-a danas ovdje u Saboru razgovaramo. Postoje i jasne zakonske obveze prema kojima upravo javna TV mora svestrano profesionalno informirati i pretresati sve ključne probleme u društvu i u državi i tako biti nadzornik i čuvar demokratskih procesa i otvorenih, jasnih međusobnih odnosa tijela izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.

Tako ozbiljne i tako nepristrane obveze nemaju u tolikoj mjeri privatne i komercijalne televizije ali ih javna, pretplatom plaćena TV, itekako ima i ona bi morala biti dobar primjer kako se profesionalno informira.

Sada prve teme središnjeg Dnevnika vrlo često postaju sportske navijačke euforije, nezapamćene vrućine, oštre zime ili čudesna bablja ljeta te pojedina ubojstva i razbojstva kojih je uostalom bilo uvijek, ali nisu zauzimali prve minute Dnevnika. Sve je to jako zanimljivo, ali za javnu televiziju teško to mogu biti baš najvažniji i presudni događaji u zemlji.

Bili smo svjedoci posljednjih godinu dana da neke krupne potencijalno korupcijske afere na HTV-u nisu raščišćene iako je Ravnateljstvo, onda kada su se one pojavile, bučno najavljivalo da će biti riješene u konačnici ili otkazom onih koji su upleteni, ili astronomskim tužbama protiv medija koji su ih prvi objavili. Ni jedno ni drugo nije se dogodilo.

Nastavljen je odlazak eminentnih novinara Informativnog programa HTV. Poslije Gordane Gelenčer, Nensi Blažević i Danka Družijanića, HTV je napustio i Mislav Bago, svakako jedan od najprepoznatljivijih i najboljih urednika-autora HTV-a. Naravno, tržište je široko i otvoreno, svatko može otići gdje hoće ali je teško pobiti da su ti autori otišli nezadovoljni profesionalnim stanjem na HTV-u. Još jesenas smijenjena je kao urednica Hrvatske u živo Sanja Mikleušević Pavić a Lela Knežević i Maja Sever solidarizirale su se s njom pa i one više nisu urednice.

Kao jedan od pokazatelja da se želi uniformirati po jednom pogodnom i podobnom obrascu informativni program je i taj što za glavnu informativnu emisiju Dnevnik u 19 i 30 priloge ne rade neki prominentni novinari, a umjesto njih priloge kreiraju mlađi novinari u honorarnom odnosu, često bez dovoljno iskustva. Tako se stvaraju prisilni „neradnici“, a istodobno druge kolege „moraju“ preuzimati radne zadatke, često i iznad vlastitih statusnih i profesionalnih razina.

Na pritisak na „Latinicu“ te drastično smanjivanje plaće Denisu Latinu reagirale su i neke međunarodne profesionalne novinarske udruge.

„Latinica“ je otvorena tribina stavova o povijesti, društvu i politici, ne samo vrlo gledana emisija nego je jedan od najpoznatijih brandova HTV-a. Denisu Latinu smanjena je plaća nakon što se nije priklonio pritiscima da ne zove u emisiju Gordana Malića, novinara Jutarnjeg lista. Prema započetom praktičnom raspuštanju redakcije „Latinice“ posljednjih tjedana, da se naslutiti da bi Uredništvo željelo eliminirati „Latinicu“. Ponajmanje je bitno kome je Denis Latin simpatičan a kome nije, pa čak i to tko voli ili ne voli „Latinicu“, ono što je važno to je da se hoće spriječiti autorstvo onih koji još uvijek strše, kako bi se što manje talasalo.

Probleme je imao i Aleksandar Stanković koji je zbog istupa na saborskom Antikorupcijskom vijeću dobio opomenu s upozorenjem da će prilikom sljedećeg prekršaja dobiti otkaz. Posljednji je „slučaj“ smjena urednika Dossiera hr. Petra Štefanića. Nakon što je u studio doveo jednog očito nepoželjnog gosta i nakon što je posvjedočio o izjavi glavne urednice o Maliću, Štefanić je smijenjen zbog navodnog nedolaska na posao iako se to zapravo događalo nekoliko mjeseci ranije.

Sve ovo izosim u dobrohotnoj namjeri da se podigne profesionalna razina Informativnog programa HTV-a i da taj program u najboljoj maniri javne televizije nose njezini najsposobniji urednici i novinari.
 
 

Povratak

AKTUALNO