hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

ICEJ doveo HND u financijske teškoće

18.02.2009.

International Center for Education of Journalists (ICEJ), kojemu je direktor prof. dr. Stjepan Malović, ponovo se našao u financijskim teškoćama. Ovoga puta razlog nisu dugovanja za zakupninu prostora, koja su prije samo koju godinu iznosila gotovo 140 tisuća kuna, već višegodišnje neplaćanje komunalne naknade.

Dug je na to ime iznosio na kraju prošle godine 110 tisuća kuna i on svaki mjesec raste za oko 2.900 kuna, koliko iznosi jedna mjesečna rata. Kamate na godišnjoj razini iznose 14 posto. ICEJ je također dužan oko 90 tisuća kuna drugim poslovnim subjektima, a u zastoju je i isplata plaća i naknada za rad osoblju ICEJ-a. Ukupan dug tog Gospodarsko interesnog udruženja, kako je ICEJ registriran pred Trgovačkim sudom, popeo se tako na preko 200 tisuća kuna, prema informacijama dobivenima u prosincu lani.

Budući da su ICEJ-evi osnivači HND i Press Data, nakladnička agencija Novinarskog društva, teret podmirenja dugova pao je na Društvo. O tom problemu i načinima na koji bi se on mogao riješiti raspravljalo se na sjednicama Izvršnog odbora i Središnjeg odbora HND-a početkom veljače. Objema sjednicama prisustvovao je i direktor ICEJ-a Stjepan Malović koji tvrdi da je na vrijeme alarmirao tijela ICEJ-a, odmah kada je u studenome 2008. godine utvrdio postojanje duga.

Iz financijskog izvješća ICEJ-a, pripremljenog za prošlu Skupštinu HND-a u studenome u Opatiji, vidljivo je, pak, da se početak neplaćanja komunalne naknade vuče od 2005. godine.

U raspravi na sjednici Izvršnog odbora većina članova je ustvrdila da dug stavlja HND u vrlo tešku situaciju, i financijski i zbog mogućeg narušenog ugleda. Zahtijevali su, također, da S. Malović snosi odgovornost zbog nesavjesnog poslovanja. Zaključeno je da se pribavi mišljenje odvjetnika postoji li mogućnost da se sankcioniraju odgovorni za nastanak duga koji HND mora platiti.

Također, budući da je S. Maloviću, kao i tijelima ICEJ-a, u veljači istekao mandat, Središnji odbor ga je imenovao za v. d. direktora na još mjesec dana, tijekom kojih bi posebno osnovana radna skupina trebala utvrditi kakve su stvarne obveze ICEJ-a i s kim je sve u ugovornom odnosu, te s kojom opremom raspolaže. Radna skupina u sastavu Vladimir Lulić, Ante Živković i Nikola Kristić će nakon toga s nalazom upoznati tijela HND-a, kojima će pokušati predložiti rješenje problema.

U tom su smislu u prvoj polovici veljače održana dva sastanka radne skupine, a na jednom od njih je S. Malović spomenuo i neke nove, dosad nepoznate novčane iznose za koje je rekao da je ICEJ dobio na posudbu. Zasad je nejasno hoće li i ta sredstva, koja navodno iznose 70 tisuća kuna, pasti na teret HND-a. 
 
 
U prostorijama ICEJ-a u Zagrebu i Opatiji su, pak, provedene inventure koje bi trebale pokazati koliko i koje opreme ICEJ ima, te u kakvom je stanju.

S Gradom Opatijom su razgovori stavljeni u mirovanje, ali će se vrlo brzo morati odlučiti hoće li i pod kojim uvjetima ICEJ nastaviti koristiti tamošnji prostor. Grad Opatija je zasad benevolentno omogućio odgodu ovrhe nad imovinom ICEJ-a, ali dug nije u mogućnosti otpisati.

G.S.

Povratak

AKTUALNO