hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

HND i SNH predlažu sjednicu saborskih odbora o krizi medija

29.05.2009.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske su predsjedniku Saborskog odbora za informiranje, informatizaciju i medije Nenadu Stazići i predsjedniku Saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furiju Radinu uputili pismo s prijedlogom održavanja tematske sjednice na temu krize medija. Pismo je dostavljeno i Pučkom pravobranitelju, Udruzi novinskih izdavača te Hrvatskoj udruzi radija i novina.

Poštovani,


Hrvatsko novinarsko društvo već duže vremena upozorava na pad profesionalizma u medijima, na političke i gospodarske pritiske na njih koji pogoduju rastu cenzure i ugrožavaju slobodu govora. U neraskidivoj vezi s time veliki su problem i sve nesigurniji radni uvjeti novinara, koji izravno vode u autocenzuru.

Stoga predlažemo da se do 15. srpnja 2009. godine održi tematska sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora na kojoj bi se raspravljalo o profesionalnoj i ekonomskoj krizi hrvatskih medija a koja, sasvim sigurno, prijeti slabljenju demokracije i pluralizma te jačanju korupcije u zemlji.

Smatramo da su hrvatski mediji i cijela zemlja na značajnoj prekretnici. Slijedom toga i novinarima je potrebna potpora politike u smislu stvaranja okvira za uspostavu stvarnog medijskog i društvenog pluralizma. Istovremeno, vlasnici medija trebaju shvatiti da su odgovorni za kvalitetno novinarstvo a ne samo za stjecanje profita, te da trebaju surađivati s novinarskim udrugama.

Brojne članke Zakona o medijima - osnovnog medijskog zakona - nakladnici ne poštuju. Ne poštuje se ni zakonska obveza donošenja statuta medija (redakcija) koja se tiče njihove samoregulacije, a kojom bi se, među ostalim, novinarima omogućilo da aktivno sudjeluju u izboru glavnih urednika.

Usporedno s time, Sindikatu novinara Hrvatske potrebna je podrška u pregovorima o kolektivnom ugovoru za novinare na nacionalnoj razini, koji su već dugo u slijepoj ulici zbog pet neriješenih pitanja koje SNH smatra bitnim uvjetima za rad novinara. Ukoliko se ta pitanja ne riješe do 1. listopada ove godine, nedavna Skupština SNH odlučila je da će SNH pozvati svoje članstvo na tajno izjašnjavanje o općem novinarskom štrajku.
 
Naglašavamo da bilo koji oblik političke potpore koju tražimo mora voditi računa o zaštiti novinarske i uredničke neovisnosti, profesionalnih standarda i kvalitete medija, kako bi oni mogli ostvarivati svoju svrhu – da, osim zabave, informiraju, poučavaju i potiču javnost, te da nadziru one koji imaju moć u društvu.

na znanje:

Udruga novinskih izdavača (UNI)
Hrvatska udruga radija i novina (HURIN)
Pučki pravobranitelj

za Hrvatsko novinarsko društvo             za Sindikat novinara Hrvatske

Zdenko Duka, predsjednik                    Gabrijela Galić, predsjednica


Povratak

AKTUALNO