hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Novinarima mora biti omogućen nesmetan rad

21.07.2009.

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje postupak vlasti šibensko-kninske županije koje su danas brojnim novinarima i radijskim i televizijskim ekipama onemogućile praćenje sjednice skupštine u Šibeniku, te ih poziva da se stvarno ispričaju medijskim djelatnicima i bez odgađanja im osiguraju nesmetan rad.

HND upozorava vlasti, kako lokalne tako i one na nacionalnoj razini, da se uskraćivanje slobode novinskog izvještavanja u svim demokratskim zemljama smatra kršenjem jednog od temeljnih demokratskih prava.

HND stoga apelira na sva tijela vlasti da osiguraju javnost svoga rada, odnosno da javnosti koja ih plaća omoguće pristup informacijama koja su od njihova interesa.

Uvjeren da se ovakvim postupcima Hrvatska još više udaljuje od kruga zemalja kojima se njezini politički predstavnici vole hvaliti da pripada, HND je primoran o ovom incidentu izvijestiti međunarodnu novinarsku javnost.
   
Zaštitari koje su angažirale županijske vlasti fizički su danas spriječili dvadesetak predstavnika novinskih, radio i televizijskih redakcija da u Šibeniku uđu u zgradu vijećnice u kojoj se održavala sjednica županijske skupštine, javili su novinari s mjesta događaja.
Novinari su prije toga ispred zgrade vijećnice uzeli izjave načelnika općine Primošten Stipe Petrine kojemu je drugi dan zaredom onemogućeno prisustvovanje sjednici županijske skupštine. Zaštitari nisu uvažili novinarske iskaznice koje su im medijski djelatnici pokazali, već su ih silom zaustavili da uđu u zgradu, pokušavši neke od njih bez ikakva prava i legitimirati. Zaštitari su, prema svjedočenju nazočnih novinara, fizički udaljili medijske djelatnike od zgrade, onemogućivši im pritom i slobodu kretanja.

Pred novinare je nakratko izašao glasnogovornik ureda šibensko-kninskog župana Novica Ljubičić koji im se nije ispričao zbog incidenta već je jednu od kolegica pozvao da uđe, što je ona odbila, solidarizirajući se s ostalima. Izravan prijenos sjednice preko Županijskog radija Šibenik prekinut je jer je na sjednici samo bio radijski tehničar koji je u dvoranu ušao prije svih.

Po svjedočenju novinara, šibenska zaštitarska tvrtka, koja je jučer sudjelovala u incidentu izbacivanja iz vijećnice načelnika općine Primošten, nije ponovno angažirana. Šibenske županijske vlasti su za danas unajmile zaštitare jedne zadarske tvrtke.

Zdenko Duka, predsjednik

Povratak

AKTUALNO