hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Reakcija Zbora fotoreportera u povodu izložbe „Dokumenti vremena – tri desetljeća novinske fotografije u Hrvatskoj“

06.11.2009.

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, 30. listopada otvorena je izložba „Dokumenti vremena – tri desetljeća novinske fotografije u Hrvatskoj“, u organizaciji EPH ART-a. „Na izložbi je posjetiteljima pruženo na uvid 150 fotografija objavljenih u Poletu, Globusu, Gloriji  i Jutarnjem listu kojima se pokušava ukazati na specifičnost načina prikazivanja i bilježenja različitih političkih, društvenih i/ili socioloških događaja“, stoji u najavi objavljenoj na službenoj internet stranici Muzeja. Radi se o pregledu novinske fotografije objavljene u spomenutim izdanjima i način na koje su one postale dio tih tiskovina kroz grafički prijelom i doradu.

Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor fotoreportera dakako pozdravljaju sve oblike promocije novinske fotografije, no u predmetnom slučaju moramo upozoriti na određene propuste koji su od velikog značaja za novinsku fotografiju i fotoreportere.

Naziv ove izložbe neprimjeren je njenom sadržaju jer implicira da se radi o kompletnom i detaljnom pregledu ukupnog stvaralaštva u novinskoj fotografiji, što ovdje nije slučaj. Organizatori su se usredotočili samo na ova četiri izdanja i nisu obuhvatili druga izdanja i autore koji su svojim fotografskim djelima itekako utjecali na povijest i razvoj novinske fotografije u Hrvatskoj u zadnja tri desetljeća. Spomenimo samo neka imena: Nikša Antonini, Filip Horvat, Saša Kralj, Siniša Hančić, Matko Biljak, Tom Dubravec, Božo Vukičević, Nikola Šolić, Darko Bandić, Patrik Macek... Raditi izložbu ovakvog pompoznog naziva, a bez barem dijela ovih autora u najmanju ruku je neozbiljno.

Smatramo da se ovakvim propustima čini nepotrebna šteta novinskoj fotografiji, a samim time i svim autorima te izdanjima koji jesu i nisu uključeni u predmetnu izložbu. Predlažemo svim budućim organizatorima izložbi i drugih vrsta promocije novinske fotografije u Hrvatskoj da uzmu u obzir širu sliku i time unaprijede svoj projekt. Zbor fotoreportera i Hrvatsko novinarsko društvo im stoje na raspolaganju za bilo kakvu pomoć u organizaciji, kako se ovakve situacije ne bi ponavljale.

Sa štovanjem,

Igor Nobilo
predsjednik Zbora fotoreportera HNDa

Povratak

AKTUALNO