hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

HND prosvjeduje zbog prijetnji sudskim izvjestiteljima

25.10.2010.

Zbor sudskih izvjestitelja Hrvatskog novinarskog društva (HND) prosvjeduje i upozorava na prozivanja, pritiske i prijetnje novinarima koji prate "slučaj Pukanić". 
Tijekom cijelog sudskog postupka optuženima za atentat na Ivu Pukanića i Niku Franjića novinare se učestalo proziva, čime se posebno sada, uoči presude, stvara dojam da će biti donijeta pod utjecajem "medijske hajke".  Novinare koji izvještavaju o suđenju na taj se način etiketira i smatramo da se, poučeni isksutvom iz ranijih slučajeva, tako stavlja u poziciju "mete za odstrel" strani koja ishodom postupka neće biti zadovoljna.
Posebno nas brine što novinare zbog tendencioznosti i pristranosti od atentata  na Pukanića i Franjića s vremena na vrijeme prozivaju i policija i tužiteljstvo i odvjetnici. 
Vrhunac je prozivanje novinara za stvaranja medijske hajke i dojma da će oni, a ne sudsko vijeće donijeti presudu, doseglo sada pred kraj sudskog postupka. U svojim završnim govorima branitelji optuženika uporno prozivaju novinare za neobjektivnost u izvještavanju. Iako to nigdje nije napisano, čak se navodi kako mediji procjenuju kolike će kazne biti izrečene optuženicima.
Napominjemo da i policijski dužnosnici na način izvještavanja o "slučaju Pukanić" pokušavaju utjecati učestalim pozivima urednicima pojedinih redakcija. Kako se mediji prozivaju i u sudnici, pred okrivljenicima se stvara dojam da novinari imaju utjecaja na tijek postupka protiv njih.

Novinari - sudski izvjestitelji profesionalci su koji  samo rade svoj posao. Izvještavaju javnost i propituju rad institucija što je njihova obveza i pravo, unatoč neformalnim ali eksplicitnim pritiscima iz centara moći i aktualne vlasti.

Zbor traži da se s ovakvim pristiscima prestane, a od policije da adekvatno reagira na prijetnje novinarima. Zbor će s ovime upoznati i Hrvatsku odvjetničku komoru i Međunarodne organizacije za zaštitu novinara.

za Zbor sudskih izvjestitelja HND-a
predsjednica
Ana RAIĆ - KNEŽEVIĆ 

Povratak

AKTUALNO