hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Na Svjetski dan slobode medija EFJ traži da se novinarstvo prizna kao javno dobro!

03.05.2013.

Kao moto za obilježavanje Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja 2013. godine, Europska federacija novinara, EFJ, naglašava potrebu da se novinarstvo prizna kao javno dobro u ovom razdoblju oštrih mjera štednje, restrukturiranja medija i besprimjerne komercijalizacije novinarstva.

- Zabrinjava nas to što su posljednjih mjeseci doslovce tisuće novinara širom Europe izgubile posao, neki zbog smanjenja broja radnih mjesta u medijima, a neki su gurnuti u nesigurniji položaj slobodnih novinara, neformalnih suradnika u medijima. Nesigurni oblici angažmana i manjak investiranja u ljudske resurse uvelike utječu na kvalitetu informiranja i slobodu medija, izjavio je Arne Konig, predsjednik EFJ.

EFJ je zabrinut zbog porasta neformalnih, nesigurnih oblika rada među novinarima, naročito mladima, jer to ugrožava profesionalne standarde, ekonomsku nezavisnost novinara i njihovu sposobnost da se pridržavaju standarda slobode i pluralizma medija.

Čak i u bogatim europskim zemljama sloboda medija je goruća tema. Ekonomske teškoće jesu velike, ali to ne može biti izlika za zanemarivanje novinarstva i njegova doprinosa demokraciji. Pod izlikom fleksibilnosti i tržišnog natjecanja zakidaju se i javni elektronski mediji, smanjuju se plaće novinara, zaobilaze kolektivni ugovori.

- Ne možete imati slobodne medije i kvalitetno informiranje ako zamenarujete profesionalce koji trebaju izvještavati, istraživati i informirati javnost, naglasio je Konig.

Na skorašnjem Općem sastanku EFJ u Verviersu, 13.- 15. svibnja 2013. godine - pod naslovom Novinarski sindikati u vremenima krize: Borba za novinarsktvo kao javno dobro - delegati iz 26 europskih zemalja raspravljat će o golemim izazovima koji stoje pred novinarima kako bi mogli ispuniti svoju ulogu čuvara demokracije.

Europska federacija novinara, EFJ, europska je grupacija Međunarodne federacije novinara. Okuplja više od 300.000 novinara iz 37 zemalja.

Povratak

AKTUALNO