hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Ogranci HND-a i Sindikat novinara traže od ravnatelja HRT-a da povuče sporne odluke

04.10.2013.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman

Gospodine glavni ravnatelju HRT-a,

u trenutku kad zaposlenici tvrtke koju vodite, javne televizije, koju ste ponovno vi i od vas izabrani i zaposleni članovi Uprave doveli na naslovnice novina i portala zbog samoubojstva Snježane Abdurahmanović, od vas očekuju hitno obraćanje i pojašnjavanje činjenica vezanih uz tu tragediju, vi se odlučujete na novi, nevjerojatni potez koji krši ljudska i ustavna prava još jedne zaposlenice, ovaj put i formalno HRT-a, djelatnice njezine Interne revizije – Marine Pavičić.

Podsjećamo vas na Opću deklaraciju o pravima čovjeka UN-a iz 1948., koje je potpisnica i Republika Hrvatska, a prema kojoj se „Sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću i trebaju jedno prema drugome postupati u duhu bratstva.“ te da je „Sloboda govora  pravo izražavanja vlastitih stajališta i razmišljanja bez straha da će te netko u tom pokušati spriječiti ili zbog toga kazniti. Naziva se i slobodom izražavanja. Smatra se da je sloboda govora neophodna za postojanje demokratske vlasti. U zemljama u kojima ne postoji sloboda govora, u autokratskim sustavima, ljudi se boje reći ono što misle.“

Dakle, Marina Pavičić imala je pravo dati izjavu portalu Indeks o saznanjima o stanju svoje prijateljice, pokojne Snježane Abdurahmanović, povjerena joj neposredno prije počinjenja samoubojstva! Imala je pravo izreći, ako je to istina, da se i na nju vrše pritisci te da joj se prijeti. Nikakav interni naputak, a svaki je skandalozan, jer krši prava zaposlenika HRT-a, koji ste proteklih dana donijeli i objavili ih na Intranetu, ne može biti prepreka za govor istine ugrožene djelatnice.

Također, Facebook profil djelatnice Marine Pavičić je na društvenoj mreži, na kojoj ona ima sva prava iznositi svoje privatno mišljenje, a općenito je zastrašujuće i skandalozno da čitate FB profile svojih djelatnika i na osnovu njih donosite odluke o izvanrednim otkazima.

Pozivamo vas da odmah još jednom razmotrite svoju odluku o izvanrednom otkazu Marini Pavičić jer time nastavljate štetiti HRT-u.

Također vas pozivamo da odmah povučete svoje odluke o, budimo iskreni i otvoreni, zapravo prisluškivanju razgovora te špijuniranju SMS poruka na službenim mobitelima te e-mail prepisci zaposlenika, kao i onu o ukidanju zastarijevanja
opomena pred otkaz nakon 6 mjeseci novog nekršenja Statuta HRT-a. I ubojica je, nakon odslužene zatvorske kazne za zločin - slobodan!

za IO Ogranka HND-a na HTV-u
Elizabeta Gojan, predsjednica

za Sindikat novinara Hrvatske na HTV-u
Sanja Šegedin – Miriovsky, predsjednica


Povratak

AKTUALNO