hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Osuđujemo pritiske vlasti na novinarku Danku Derifaj

17.03.2014.

Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor istraživačkih novinara pri HND-u osuđuju pritiske iz Ministarstva zaštite i okoliša na novinarku Danku Derifaj nakon objave priloga pod naslovom „“Svi poslovi roditelja ministra Zmajlovića“ u emisiji Nove TV „Provjereno“ 14. o.m. Javnost ima pravo znati da tvrtka ministrovog oca radi s vatrogasnom zajednicom Jastrebarsko i da je tvrtka ministrove majke dobila posao da radi s tom istom vatrogasnom zajednicom, koja se financira iz gradskog proračuna a da je gradonačelnik Jastrebarskog kum ministra Mihaela Zmajlovića. Ništa od toga nije zakonski zabranjeno ali zbog mogućeg sukoba interesa svakako opravdano izaziva interes novinara i javnosti.
Umjesto da iz Ministarstva javnosti odgovore na javno postavljena pitanja, glasnogovornica Dijana Sušac služi se u svome zahtjevu za demantijem Nove TV grubim pokušajima osobne diskreditacije višestruko nagrađivane novinarke Danke Derifaj.
HND i Zbor istraživačkih novinara, kojeg je članica kolegica Derifaj, upozoravaju na sve češće pritiske na kolegice i kolege koji se bave istraživačkim novinarstvom, a koje se u nedostatku argumenata pokušava ušutkati neprimjerenim  pritiscima.

Za HND                                                 Za Zbor istraživačkih novinara
Zdenko Duka, predsjednik                       Hrvoje Zovko, predsjednik


Povratak

AKTUALNO