hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

HND traži opoziv odluke o povlačenju Damira Matkovića iz Bruxellesa

04.04.2014.

Hrvatsko novinarsko društvo jako je iznenađeno naprasnim opozivom vrsnog vanjskopolitičkog novinara Damira Matkovića s mjesta dopisnika Hrvatske radiotelevizije u Bruxellesu, nakon samo mjesec dana što je tamo radio, a bez ikakvog obrazloženja. Zato tražimo i očekujemo i hitan opoziv te čudne i kontroverzne odluke koja je sasvim sigurno i te kako dodatno naškodila ugledu HRT-a.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman uputio je Damiru Matkoviću pismo u kojem samo jedan članak Statuta HRT-a i članak Pravilnika o imenovanju, razješenju i opozivu dopisnika HRT-a i tako ga obavještava da mu 2. travnja završava tek započeti dopisnički posao.

Pretpostavlja se da je razlog Matkovićevom opozivu to što je on odbio da mu se u Bruxelles kao pomoćnik snimatelj pridruži Željko Korpar koji je proteklih 13 godina bio dopisnik iz Bruxellesa i iz obiteljskih razloga tamo želi i ostati.

Matković smatra da sam može snimati televizijske priloge kao što je godinama činio u reportažama diljem svijeta i da se pridodavanjem pomoćnika možda želi reći da je on nesposoban da sam obavlja iz Bruxellesa dopisnički posao.

Damir Matković prijavljen je i Etičkom povjerenstvu HRT-a a tereti ga se da je interno pismo glavnom ravnatelju i urednicima on pustio u javnost, što kolega Matković izričito opovrgava. No, ma tko da je to pismo i pustio u javnost, HND smatra nedopustivom praksom da uprave zastrašuju urednike i novinare bilo HRT-a ili bilo kojih drugih redakcija time da će voditi protiv njih oštre disciplinske postupke ako istupe u javnost i tako potraže zaštitu za ono što im se događa.

Budući da je riječ o javnoj televiziji, dakle javnom medijskom servisu financiranoj iz pristojbe građana, Hrvatsko novinarsko društvo traži od glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana opoziv odluke.

Za HND

Zdenko Duka, predsjednik  

 

 

 

 

Povratak

AKTUALNO