hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Priopćenje Udruge hrvatskih sudaca u vezi javnih komentara presude Vrhovnog suda u slučaju FIMI Media HND smatra nedopustivim u javnom govoru te uvredljivim za novinare ali i sve građane Hrvatske

04.10.2015.

HND je razočaran razinom i načinom na koji se sudac Vrhovnog suda i  predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa u ime sudaca obratio javnosti, dezavuirajući novinare, političke komentatore i javnost u cijelosti.

Podsjećamo da svaki građanin, pa tako i suci, može tražiti ispravak od redakcije koja je objavila novinarski uradak na koji imaju primjedbu ili u krajnjem slučaju podići tužbu, a također može autora prijaviti Vijeću časti HND-a.   

Svađalačko-ironičan ton priopćenja, uključujući tvrdnju kako je svim kritičarima odluke Vrhovnog suda „zajedničko nepoznavanje ili vrlo malo poznavanje prava te velika želja za blaćenje sudbene vlasti“, smatramo potpuno neprimjerenim u javnom istupu predstavnika nositelja jednog od stupova trodiobe vlasti u Republici Hrvatskoj te ga doživljavamo i kao uvredu i prijetnju.

Jedna ilustracija: Đuro Sessa, s jedne strane, prigovara da se u javnosti “iskrivljeno” komentira, pogrešno tumači odluka Vrhovnog suda i obmanjuje javnost, i to “napamet” , jer nitko ne zna razloge ukidanja presude Ivi Sanaderu.

S druge strane, gospodin Sessa koji o presudi ne zna ništa više od novinara, tvrdi kako su novinarski komentari “iskrivljeni”, “pogrešni” i “zlonamjerni”.

Ako je to razina koju nam vrh hrvatskog pravosuđa nudi kao obrazac rada i javnog komuniciranja, ozbiljno smo zabrinuti za sudbinu pravde u našoj zemlji.

Saša Leković, predsjednik HND-a    

Povratak

AKTUALNO