hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Hloverka: Dok ste vi radili za partiju, ja sam bila novinarka

05.02.2009.

Zaključila je da je Brailo svojim izjavama da ona provodi čistke na HTV-u u nastojanju da iz programa makne sve koji bi na kritički način mogli progovoriti o vlasti uoči lokalnih izbora naštetio njenom ugledu. U ekskluzivnom razgovoru za naš list Hloverka Novak-Srzić progovorila je o smjenjivanju nepoćudnih urednika, slučajevima Petra Štefanića i Denisa Latina, padu gledanosti programa, odlascima eminentnih novinara s Prisavlja...

Zbog čega ste potpredsjednika HND-a Luku Braila tužili Vijeću časti HND-a?

Mislav Bago

Žao mi je što je otišao, ali odlazili su i drugi. To je normalan proces

Novi Dnevnik

Emisiju ćemo uskoro popraviti u uredničkom i estetskom smislu 

- Zbog uvreda koje je iznio optuživši me da na televiziji prije lokalnih izbora provodim čistke i da taj medij vraćam u mračne devedesete. Smatram da je ta izjava prije svega netočna i neistinita te da predstavlja flagrantan primjer politizacije HND-a kao cehovske udruge.

Protiv kolege Braila osobno nemam ništa, ali takvih uvreda mi je dosta. On u stvari traži lustraciju u novinarskim redovima. No, postavlja se pitanje kada s njom početi. Jesu li 90-e bile mrak, a 70-e i 80-e svjetlo?

Čudno je pritom i ponašanje Zdenka Duke koji naokolo drži lekcije o nepristranosti, a nekoliko dana prije prošlih izbora u svom listu napiše komentar s naslovom ‘Deset razloga zašto HDZ treba skinuti s vlasti’. Legitimno je da novinar javno iskazuje svoj politički stav, ali nije legitimno da taj stav utječe na odluke i djelovanje novinarskog udruženja.

Što mislite kako će i hoće li Vijeće časti HND-a reagirati na vašu tužbu?

- Očekujem da Vijeće postupi profesionalno jer sam ja također član HND-a, baš kao i Brailo. Ako smatraju da u mom radu ima nešto što ne odgovara statutu HND-a, neka me izbace iz udruge. Ne sramim se svoga novinarskog djelovanja tijekom devedesetih. Bila su to teška vremena rata i nastajanja države i sigurno da je bilo pogrešaka, kao što je sigurno i to da bih neke svoje tadašnje odluke danas mijenjala. Međutim, ja sam kao novinarka djelovala i potkraj osamdesetih, kada su neki od mojih današnjih kritičara bili tek glasnogovornici partije. Potom, zar smo zaboravili razdoblje nakon 2000.? Moje su emisije bile među najutjecajnijima i najgledanijima. Zamislite da ja sad odjednom počnem nekoga prozivati zbog osamdesetih. Je li tada vladala demokracija u medijima?

HND je upozorio na porast neprofesionalizma na HTV-u, dovodeći to u vezu s vašim dolaskom na mjesto urednice Informativnog.

- Kritike u vezi s neprofesionalnosti bile su puno izraženije prije mog dolaska. Dio problema koje imam s medijima i s pojedincima s HTV-a nastali su iz želje za uvođenjem profesionalizma. Optužbe o neprofesionalizmu trebali bi obrazložiti, a ja sam spremna javno o argumentiranim kritikama uvijek raspravljati.

Zamjera vam se i smjenjivanje nepoćudnih urednika. Koga ste sve smijenili tijekom mandata i zašto?


- Promjene urednika su najnormalnija pojava u novinarstvu. No, pogledajmo malo koga sam ja to smijenila. Urednicu Vanjske politike Moranu Kasapović zamijenio je Damir Matković. Možda želite reći da on nije stručan u poznavanju televizije i vanjske politike? Ili ga možda držite desničarem? Danko Družijanić je s mjesta urednika ‘Dnevnika’ prešao na mjesto novinara koji prati Vladu, što je jedno od najvažnijih mjesta u Informativnom programu. Potom je samoinicijativno dao otkaz i prešao u svijet PR-a. Stipe Alfier i dalje uređuje ‘Dnevnik’, i to tri puta tjedno. Sanja Mikleušević je prestala voditi ‘Otvoreno’ i prešla u ‘Hrvatsku uživo’. I to su, dakle, te velike smjene i čistke.

Kako su sankcionirani novinari koje se optuživalo da rade u dogovoru s PR agencijama?

- Ako mislite na slučaj Slavonskog Broda, mogu reći da je pravosudna istraga pokazala da nikakvog bezakonja nije bilo. Afera je posljedica nespretne izjave tamošnjega gradonačelnika. No, iz tog slučaja smo puno naučili. Analiziramo rad novinara i ako utvrdimo da netko s njima surađuje na nedozvoljen način, uslijedit će oštre sankcije.

Je li točno da je u zadnje vrijeme zabilježen veliki pad gledanosti ‘Dnevnika’?

- Točno je da je zbog Svjetskog rukometnog prvenstva cijela shema za sve televizije bila totalno poremećena. Sada kad je Prvenstvo završilo, sve se vraća na svoje. Naš je ‘Dnevnik’ i dalje najgledanija informativna emisija u svim kategorijama. Naš je prioritet javna, a ne komercijalna funkcija.

Je li istina da je vaša plaća manja od plaća vaših novinarskih zvijezda?

- U okviru programa koji vodim ima puno ljudi koji imaju veću plaću od mene, ali to mi ne smeta i nije moj problem. 

U kojoj je fazi tužba što ju je HTV podigao protiv vas zbog kršenja menadžerskog ugovora i vašeg odlaska na Novu TV?

- Predmet je na sudu. Tužbu je podiglo bivše vodstvo zbog kojeg sam i otišla s HTV-a. Bila je to svojevrsna osveta. Nedavno kad je Mislav Bago odlazio, mi smo se odrekli mogućnosti tužbe, iako smo na to imali pravo.

Tijekom vašeg mandata s HTV-a su otišli Nensi Brlek, Danko Družijanić i Mislav Bago. Smatrate li se odgovornom za njihove odlaske?

- Žao mi je što je Mislav Bago otišao. Ipak, treba naglasiti da je otišao sam i da je da zadnjeg dana na HTV-u bio u prvim minutama ‘Dnevnika’. Odlazak je njegova legitimna odluka i ja mu želim puno uspjeha u novoj sredini. S HTV-a je odlazilo više uglednih novinara i to je normalan proces.

'Ako Latin ostane dulje na bolovanju, ići će druga emisija'

Zbog čega ste suspendirali Petra Štefanića?

- Oštro odbacujem sve tvrdnje koje suspenziju novinara Petra Štefanića stavljaju u politički kontekst. Insinuacije o tome da je taj premještaj svojevrsna čistka prije lokalnih izbora smatram prljavim podmetanjem. Da je Luka Brailo prije javnog istupa želio doznati okolnosti Štefanićeve suspenzije, doznao bi sljedeće: od siječnja do rujna 2008. Petar Štefanić je s posla izostao 50 radnih dana iako je godišnji odmor prijavio tek za 21 dan. Odsutnost s posla bez dogovora s pretpostavljenima kulminirala je u prosincu, kada je izostao dodatnih osam dana i tada je uslijedila odluka o suspenziji. Nadalje, uredništvo IP-a ocijenilo je krajnje neprimjerenim njegovo ponašanje prema novinarima. U jednom od slučajeva Štefanić je kao urednik odbio pregledati novinarski prilog uz objašnjenje da je mamuran.

Kakva će naposljetku biti Štefanićeva sudbina?

- Štefanić ostaje u Informativnom, u redakciji Unutarnje politike. Emisiju ‘Dossier.hr’ ubuduće će uređivati Ana Jelinić, kako je prvotno bilo i zamišljeno.

Što se zbiva s Denisom Latinom? Je li točno da pripremate emisiju koja bi, ako on produlji bolovanje, išla umjesto ‘Latinice’? Tko će ga zamijeniti?

Denis se uskoro vraća na posao i normalno nastavlja raditi. U slučaju duljeg izostanka razmislit ćemo o alternativama.

Slažete li se s odlukom da se Latinu umanji plaća za dvije trećine?

- To nije moja odluka.

Povratak

AKTUALNO