hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Gavranoviæ: Ukidanje nagradnih igara udar je na slobodu medija

21.05.2002.

Izrazio je neslaganje i s prijedlogom novog zakona o igrama na sreæu, kojim se medijima zabranjuje prireðivanje nagradnih igara, èime su izdavaèi novina te manje televizijske i radijske postaje dovedene u neravnopravni položaj u odnosu na ostala trgovaèka društva.
Predsjednik Udruge novinskih izdavaèa Ante Gavranoviæ naglasio je da je predložena zabrana nagradnih igara u medijima neustavna. Tvrdi da æe mnogi izdavaèi zbog poveæanih troškova morati otpustiti neke honorarne suradnike, èime se izravno smanjuje sloboda medija i pravo graðana na informaciju.
Novinski izdavaèi, napomenuo je predstavnik Europapress holdinga Zdravko Milinoviæ, zahtijevaju da se poveæa neoporezivi dio honorara te da se smanje doprinosi. Milinoviæ je kazao da su netoène tvrdnje prema kojima su prireðivanjem velikih nagradnih igara Jutarnji list i Veèernji list ostvarivali golemu dobit. Izgubila je, smatra Milinoviæ, jedino država jer se preko noæi prestalo tiskati najmanje 100.000 primjeraka dnevnih novina, èime je država ostala bez znatnih poreznih prihoda, a dio posla izgubila je Vjesnikova tiskara koja je u državnom vlasništvu.
Ukidanju igara protivi se i Novi list, koji veæ 35 godina prireðuje igre i zbog toga nikad nije došao u sukob ni s jednom vlasti. Stoga su predstavnici izdavaèa ukidanje igara nazvali represijom kojom se ugrožavaju slobodni i neovisni mediji.
Buduæi da Vlada nije nigdje argumentirala zašto se odluèila na takvu mjeru, izdavaèi i HUP pozivaju saborske zastupnike da prigodom drugog èitanja u Saboru ne prihvate predloženi èlanak zakona o igrama na sreæu. Od zastupnika takoðer oèekuju da ne prihvate novi sustav oporezivanja honorara, koji bi doveo do poveæanja nezaposlenosti i socijalnih nemira.
Ako Vlada i Sabor ne prihvate prijedloge Udruge izdavaèa, novinske kuæe bit æe prisiljene poveæati cijenu novina, što zasigurno neæe pridonijeti širenju slobode medija. Udruga je pozvala Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske da podrži njezina nastojanja.
Boris Orešiæ

Povratak

AKTUALNO