hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Hombach kratkih rukava: WAZ bez novca iz programa CARDS

31.05.2002.

BRUXELLES, 30. svibnja (Od Vjesnikove dopisnice) -Tvrdoæu programa CARDS za zemlje jugoistoène Europe osjetio je i medijski koncern WAZ. Poslodavac bivšeg koordinatora Pakta o stabilnosti Bode Hombacha saznao je da WAZ ne može raèunati na CARDS-ova sredstva namijenjena obrazovanju i medijima kao pripomoæ za svoj projekt širenja medijskim prostorom jugoistoène Europe. Taj je detalj iznesen na razmjeni mišljenja koordinatora Pakta Erharda Buseka i èlanova Vanjskopolitièkog odbora Europskog parlamenta.
Busek je, prema oèekivanju, dobio punu parlamentarnu potporu za svoj pragmatièan pristup prema problemima na terenu. Pohvaljen je pogotovo za napore u povezivanju tog prostora u borbi s kriminalom, povratku izbjeglica, razvoju elektroprivrede i druge infrastrukture te stvaranju široke zone slobodne trgovine. Busek je zavrijedio pljesak i željom da bolje koordinira sve dobre namjere koje se angažiraju u regiji kako bi svaki euro pomoæi bio iskorišten do maksimuma.
Parlamentarci su ipak smatrali da je premalo novca rezervirano za obrazovanje i razvoj medija - s èime se suglasio i koordinator.
Meðunarodna zajednica i nije imala sreæe s ulaganjem u medije. Ostala je èinjenica je da je na svaki euro potpore medijima kojim je Unija namjeravala katalizirati proces demokratizacije u Hrvatskoj, išlo deset eura pomoæi za medije u Srbiji, te da su milijuni eura potrošeni za propale, napuštene ili smanjene projekte po BiH (»Bildtova televizija«).
Sve je bilo bez konkretnih pozitivnih pomaka na medijskoj sceni na kojoj oni mali ne bi mogli preživjeti bez tih ulaganja. Kad je Europska komisija lansirala program CARDS, jedan od njegovih najglasnijih kritièara bio je tadašnji koordinator Pakta Bodo Hombach. Imao je iskustva s administracijom Europske unije i nije ga se moglo uvjeriti da æe nova koncepcija pomoæi biti bolja od prijašnje. Kad je promijenio poslodavca i posao tako da zaista najbolje može kapitalizirati sva saznanja, veze i poznanstva steèena radom za dobrobit jugoistoène Europe, Hombach, novi WAZ-ov èovjek u regiji, ipak je pokušao iskoristiti CARDS za promociju interesa svoje tvrtke. Što je dobro regiji, dobro je i medijskom koncernu.
No, petnaestorica nisu odobrila da se WAZ-ovim medijskim projektima otvore CARDS-ovi resursi. Jedini medijski projekt koji CARDS danas potpomaže jest izvještavanje o radu Haaškog suda za ratne zloèinje sarajevske agencije Sensa. Ta agencija na Sudu drži zavidan tim novinara s višegodišnjim stažem praæenja rada Tribunala. Uz beogradsku agenciju Beta, Sensa je zapravo jedina kuæa sa stalnim izvjestiteljima iz Haaga.
Drugi pokušaji zainteresiranih ostali su izvan CARDS-a. Neki su europski parlamentarci ocijenili kako je žalosno što je WAZ, preuzimajuæi medije na prostoru jugoistoène Europe, uskratio im pravo pristupa razvojnim sredstvima EU. Takav su zakljuèak u svom priopæenju naveli njemaèki narodnjaci u Europskom parlamentu.,
No, kvalitetna je mijena ipak dostignuta i Europska æe je komisija valjda znati cijeniti: Hombach je, preuzimajuæi novi posao, zakljuèio da CARDS ipak vrijedi dovoljno da se njegova kompanija zainteresira za moguænosti spajanja borbe za bolji Balkan s jednako oštrom borbom za bolje profite. A sigurno ne bi bila jedina koja bi izvukla koristi od proraèuna Europske unije. Buduæi da projekt nije prošao jer »ne komunicira s europskim projektom«, možda æe ipak ostati po starome: WAZ nije dobio pomoæ pa CARDS stoga i nije nešto posebno...
Lada Stipiæ-Niseteo

Povratak

AKTUALNO