hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Doktor kao sveta krava

07.06.2002.

Iako se svaki dan izruguje s vlašæu, državom, moralom, etikom, poštenjem i svim ostalim što neko društvo èini demokratskim, a èovjeka civiliziranim, Iviæ Pašaliæ i dalje glumi da mu je na srcu jedino Hrvatska. Istu je tu Hrvatsku, zajedno sa svojim stranaèkim suputnicima, krèmio kao vlastitu præiju. A sve bez potpisa, u potaji, skriven iza Tuðmanovih skuta, u svojstvu najmoænije sive eminencije. Kad mu se u brk skrešu sve gadosti koje je radio, izigrava žrtveno janje. Èak se usudi sve svoje žrtve proglasiti progoniteljima. Zašto? Zato što je i ovoj vlasti milija prešutna nagodba od pravne države. Veæ se sutra mogu promijeniti uloge, pa æe Pašaliæ, bez sumnje, koalicijskim grješnicima progledati kroz prste. Upravo je zato Doktor otvoreno opasnih namjera na HTV-u i dalje sveta krava, o èemu svjedoèe brojna izvješæa i kvazianalize o tome gdje je završio novac za obranu Hrvatske.
Na privatnim raèunima, što, uostalom, tvrdnjom da je Tuðman benevolentno darovao tri milijuna DEM Zakladi hrvatskog državnog zavjeta, priznaje i Pašaliæ. Toènije, darovao ga je svom HDZ-u. Je li na to imao pravo? Pašaliæ, s obzirom na to da su hadezeovci izmeðu sebe i Hrvatske stavljali znak jednakosti, kaže da je Poglavar - u društvu s Hrvojem Šariniæem - to mogao napraviti legalno, te da bi u protivnom novac propao, što je prièa za djecu vrtiæke dobi.
Lova koju je dijaspora slala na inozemne bankovne raèune trpala se u privatne džepove, a možete samo zamisliti što je bilo s markama, dolarima ili funtama koje su iseljenici davali u kešu. Jedan je australski sveæenik u Ministarstvo obrane donio torbu s više od 400 tisuæa dolara i jedva za to dobio potvrdu na komadiæu papira. Gdje je završila ta torba? Baèena je, privremeno, u ormar, a zatim je, naèin primitka to sugerira, uredno razvrstana na privatne raèune istih onih koji nam danas prodaju maglu da su potpuno spremni Hrvatsku odvesti u ružièastiju buduænost. Ne zavaravajte se, Hrvatsku i dalje smatraju æaæinom ostavštinom.
Zašto pak HTV o svemu tome - kad veæ ima, hvali se kod Bolkoviæa glavna urednica, redakciju istraživaèkog novinarstva - ne napravi seriju emisija ili rasprava u studiju u kojoj bi sudjelovali svi protagonisti, od Pašaliæa i državnog odvjetnika do ljudi koji su davali novac nemajuæi pojma gdje je on završio? Zato što dio novinara ne želi raditi iz obveza prema partiji i Pašaliæu, dio njih smatra da je domoljubno o zloèinu šutjeti, dio je nesposobnih, a dio se boji da bi Pašaliæ ponovno mogao upravljati HTV-om, ili s Gornjega grada ili s Pantovèaka. A što bi se dogodilo da se to i napravi? Sjetite se »sluèaja Lonèar«, »sluèaja Merliæ«, »sluèaja Ladišiæ«, skinutih emisija i mraènih tipova koji su Dnevnike preplavljivali vojnièkim marševima, nepotpisanim komentarima i tjeralicama kojima se sugerirao linè neistomišljenika.
Jasna Ulaga Valiæ i njezini poboènici navodno prijete da æe kolektivno dati ostavke ako Mirko Galiæ ne potpiše ugovor o radu urednici dnevnih politièkih emisija Željki Markiæ. Poruka prva (Galiæu): Uz toliko propusta, licemjerno je sitnièariti i inatiti se Vijeæu i legalno izabranim urednicima. Poruka druga (Ulagi): Nemojte, prije nego što podnesete ostavke, Gorana Miliæa poslati u Bruxelles.

BRANKO VUKŠIÆ

Povratak

AKTUALNO