hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Katedrala kala & skandala

11.06.2002.

Katedrala duha pretvorila se u provincijsku cirkusku šatru. Javnost non-stop zabavljaju jeftinim trikovima. Najnoviji »sad me vidiš – sad me ne vidiš« štos tièe se niske imena koja su dosad potpisivala Dnevnik. Šefovi na Prisavlju smatraju kako je naciji izuzetno važno njihovo natezanje oko toga hoæe li se ovo ili ono ime naæi na špici, pa njihove uzrujane izjave pršte na sve strane.
    Iza tog nadvikivanja i barnumskog samoreklamiranja kriju se porazne èinjenice. Forum 21 nedavno je upozorio da na Hrvatskoj televiziji vlada kaos, zakoni se ne poštuju, meðuljudski su odnosi sve gori. Sukobi izmeðu poslovodstva i uredništva eskalirali su do ucjene i prijetnji i blokiraju sve druge procese. Velika obeæanja o javnoj televiziji ostala su mrtvo slovo na papiru. Dvije i pol godine od dolaska nove vlasti, koja se obavezala na zapadne standarde, državna televizija još nije dobila konkurenciju, ništa se ne poduzima oko privatizacije treæe televizijske mreže.
    Prije nekoliko mjeseci izabrano rukovodstvo nije položilo ispit. Nova glavna urednica Jasna Ulaga Valiæ pokazala se kao vrlo ambiciozna i nekompetentna. Za suradnike je dovela ljude koji ne ispunjavaju profesionalne kriterije, pa je pravilnike pokušala prilagoditi njihovim kvalifikacijama. Kao što se prilikom njenog izbora rijeè struke uopæe nije èula, tako je ni ona ne uvažava: lijeènicu je postavila za urednicu dnevnih politièkih emisija, sportskog novinara za urednika informativno-politièkog programa.
    Javnost zasipa s nekoliko srednjoškolskih fraza. »Uvijek tvrdim da je èovjek biæe nade«, ponavlja Valiæka. Ali za televiziju kojom ona šefuje zaista nema nade. Kad je pitaju o obeæanim promjenama, ona nabraja kako je nekim redakcijama poboljšala uvjete rada. Ali javnost prvenstveno zanima poboljšanje programa. To na HTV-u još ne emitiraju, no publikum se može zabavljati njihovim skandal-sapunicama. Mediji objavljuju pikanterije o zahtjevu glavne urednice da joj menadžerski ugovor bude težak milijun kuna, svoje nit' smrdi nit' miriše emisije gura u elitne termine i pretenciozno ih potpisuje kao magistrica, posvuda tvrdi da joj, jadnici, svi rade o glavi.
    Kad zbog razlièitog tretmana komemoracije iz Jasenovca i Bleiburga jedan èlan Vijeæa HRT-a dade ostavku, ona objašnjava da je prijenos iz Bleiburga odreðen ugovorom Televizije s Crkvom, a neprenošenje skupa u Jasenovcu odluka je, kaže, njenih urednika u što se ona ne želi miješati. Ali kad osobno zabrani emisiju o deustašizaciji, onda to tumaèi prakticiranjem svojih urednièkih ingerencija. Ako je kaos u glavi glavne urednice, onda je neminovno kaos i u programu.
    Politika smatra dovoljnim to što je odustala od izravnog ureðivanja televizije, kako se to radilo za vrijeme Tuðmana. Odluke su sada na Vijeæu sastavljenom od predstavnika razlièitih dijelova javnosti. Ali Vlada ne može smatrati da je time ispunila svoju ulogu. Ona ima odgovornost osigurati uvjete za pretvaranje državne u javnu televiziju, što nije uèinila. Tu tranziciju ne može artikulirati zbrda-zdola sabrano Vijeæe niti ljudi kojima je televizija strani medij. Takoðer je nužno da se prilikom kadrovskih odluka uvažava mišljenje struke. Jer, ako nema profesionalnosti, nema ni ozbiljne televizije. Na HTV-u profesija je donedavno bila u službi politike, Prisavljem sada gazduje diletantizam.

 

Povratak

AKTUALNO