hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

JAVNA PODUZEÆA POSLOVALA S GUBITKOM OD 260 MILIJUNA KUNA

26.06.2002.

Vlada se neki dan pohvalila da je 21 javno poduzeæe u prošloj godini prvi put nakon drugo vremena poslovalo s ukupnom dobiti od 252 milijuna kuna, ali je pozitivac na njihovom zajednièkom raèunu zabilježen samo zato što je meðu njima bio i Hrvatski telekom, koji od prošle jeseni više nije u veæinskom vlasništvu države. Ako bi se lista sastavila samo od društava koja su u pretežitom državnom vlasništvu, odnosno bez HT-a èiji je veæinski vlasnik Deutsche Telekom, onda su javna poduzeæa i prošlu godinu završila s gubitkom i to u iznosu od 260 milijuna kuna!
    Ukoliko u ovoj godini javna poduzeæa znaèajno ne poboljšaju svoje poslovanje, ukupan gubitak æe se nakon privatizacije Croatia osiguranja još više poveæati! Uz to u sljedeæoj godini æe se privatizirati i 54 posto Ine, pa ni ona više neæe biti u veæinskom vlasništvu države. Tako bi 18 javnih poduzeæa, bez HT-a, Ine i Croatia osiguranja, u sljedeæoj godini, ukoliko ona po poslovnim rezultatima bude slièna 2001. godini i ako se ne dogodi poslovno èudo, mogla zabilježiti i do milijardu kuna gubitka.
    Još veæi ukupan gubitak od 1,3 milijarde kuna u prošloj je godini zabilježilo osam javnih poduzeæa koja su prošlu godinu završila s minusom na svom raèunu. To znaèi da je svako treæe javno poduzeæe u Hrvatskoj gubitaš, a u takvim je društvima ukupno zaposleno više od 36 tisuæa radnika.
    Najveæi gubitak, od gotovo 600 milijuna kuna, zabilježile su Hrvatske željeznice, pa je njihov minus u prošloj godini veæi za 200 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu, iako im je Vlada pomogla podmirujuæi dugove od 700 milijuna kuna. Tri puta manji minus ima drugo poduzeæe na listi gubitaša Hrvatske ceste, a slijedi Hrvatska elektroprivreda s gubitkom od 180 milijuna kuna i ACI s minusom od 102 milijuna kuna, iako je to društvo 2000. godinu završilo s dobiti od tri milijuna kuna. Na popisu gubitaša je i Croatia Airlines s gotovo 98 milijuna kuna, te Autocesta Rijeka Zagreb èiji je gubitak 58 milijuna kuna. U tom neslavnom društvu još su i Janaf i Vjesnik koji imaju gubitak veæi od 30 milijuna kuna. No, i meðu gubitašima ima razlika. Tako je, primjerice, HEP u 2001. godini ipak uspio smanjiti svoj gubitak koji je godinu dana ranije bio 700 milijuna kuna. s druge strane gubitak su ostvarila i društva od kojih se oèekivala dobit kao što je to ACI.
    U najmanju je ruku zaèuðujuæe što su svi gubitaši osim HEP-a, poveæali svoje plaæe, s time da je JANAF rekorder po visini plaæe meðu svim javnim poduzeæima, a iza njega je odmah drugi gubitaš Croatia Airlines, Meðu prvih pet javnih poduzeæa po visini plaæe je i Vjesnik. Tako je u vjetar otišla prošlogodišnja prijetnja ministra financija Mate Crkvenca koji je optužujuæi javna poduzeæa za mali doprinos proraèunu i velike gubitke istaknuo da se treba obraèunati s previsokim izdacima za plaæe u javnim poduzeæima.

Povratak

AKTUALNO