hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Posljednje zbogom i hvala Sergeju

18.08.2002.

RIJEKA – Na rijeèkom gradskom groblju Drenova juèer je sahranjen Sergej Gerc, dugogodišnji novinar i urednik Novog lista. Pored ožalošæenih èlanova uže obitelji, supruge Zvjezdane, sina Vedrana i kæeri Silvije, posljednjem ispraæaju Sergeja Gerca prisustvovali su i brojne kolege iz Novog lista i drugih redakcija, rodbina, brojni prijatelji i štovatelji djela uglednog rijeèkog i hrvatskog novinara. Sergej Gerc, vrstan profesionalac i strasni zaljubljenik u novinarstvo u svojoj dugogodišnjoj karijeri radio je u Vjesniku i Veèernjem listu, a od 1992. godine u Novom listu, gdje ga je iznenadna smrt i zatekla na mjestu urednika Poslovnog priloga. U ime svih kolega od Sergeja Gerca oprostio se direktor i glavni urednik Novog lista, Zdenko Mance, koji je tom prilikom podsjetio na stres i zahtjevnost novinarske profesije zbog èega su u svega pet godina iznenada otišli Veljko, Miæo, Dalibor i sada Sergej.
    – Ljudi nam odlaze naglo, bez najave i upozorenja, a iza njih ostaje praznina u duši i na stranicama njihovog i našeg Novog lista. Takva praznina ostaje i odlaskom našeg Sergeja, Gereta, kako su ga kolege od milja zvali. Iako je novinarski zanat pekao u nekim drugim redakcijama, on je bio naš »novolistovac« od glave do pete u najljepšem smislu te rijeèi. Za druge je radio predano, sve do trenutka kad je novinarstvo sa stavom, istinsko novinarstvo, kakvo žive rasni novinari, postalo nepoželjno. Veljko, taj takoðer prerano otišli dobri duh odbaèenih, pozvao je ovog »veèernjakovca« u našu redakciju i pružio mu utoèište od olovnih vremena hadezeovskog jednoumlja, a Sergej je to povjerenje uzvraæao hvatajuæi se beskompromisno u koštac s nepravednim pretvorbama, koje su uništile stotine poduzeæa i na tisuæe radnika i njihovih obitelji. Uvijek prav i svoj, nepogrešivo je i instiktivno osjeæao da je najsvetiji novinarski zadatak stati na stranu obespravljenih i poniženih malih ljudi, kazao je Mance, podsjeæajuæi da je Gerc novinarstvo živio i radio sa strašæu i osjeæajem za pravdu, kao i da je bio omiljen kod kolega i èitalaca, ali i kod mladih novinara koje je posljednjih godina kao urednik Poslovnog priloga uvodio u zamršeni svijet hrvatskog gospodarstva.
    – Izgubili smo vrsnog znalca gospodarskih prilika u nas, najboljeg poznavatelja rijeèke privrede, ali iznad svega ostali smo bez prijatelja, toplog i dobrog èovjeka kakav je bio naš Sergej. Njegov odlazak je za Rijeku i Novi list nenadoknadiv, ali smo svjesni da naša tuga nije ništa u usporedbi s ponorom praznine i boli koju osjeæa njegova obitelj, rekao je direktor i glavni urednik Novog lista.
    Na posljednje putovanje Sergej Gerc ispraæen je uz prigodne zvuke u izvedbi klape »Nocturno« u himni gradu kojeg je najviše zadužio i volio »Najdraža Rijeko«. Uz stihove pjesme »Fala« sublimiran je posljednji pozdrav, ogromna tuga i gubitak zbog neumitnosti sudbine i preranog odlaska jednog od najiskusnijih i najbritkijih pera rijeèkog novinarstva. »Sergej, od sveg ti srca hvala«.
Darko PAJ

Povratak

AKTUALNO