hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Tko vuèe konce u njemaèkom tisku

01.09.2002.

Die Zeit piše da je uprava izdavaèke kuæe Springera ustala protiv dionièara Lea Kircha koji je ponudio svoje dionice skupini WAZ prije nego mu taj paket oduzme banka jer ga je koristio kao jamstvo za davno potrošen kredit. Ali Springer mu i sada uskraæuje pravo na prodaju dionica bez odobrenja uprave jer su to akcije koje glase na konkretnog vlasnika. No unatoè tomu WAZ u ovom poslu vidi svoju priliku: njemaèkom uredu za zaštitu tržišne utakmice jedna bi njemaèka izdavaèka kuæa mogla biti dragocijenija nego neki strani medijski mogul - kao na primjer Rupert Murdoch. Ali u postojeæoj medijskoj krizi jedva da ima potencijalnih kupaca. Kako bi se obranio od kupnje, Springer je uporabio vlastiti list Bild u kojem upozorava da je to udar od strane socijalista i prijetnja umjereno desnom njemaèkom tisku. List Die Zeit nastavlja da se Springer tuži kako je ugrožena politièka ravnoteža na njemaèkoj medijskoj pozornici. Optužuju Bodu Hombacha - bivšeg suradnika kancelara Schroedera - da vuèe konce iza pozornice. Ali je li to toèno? Ako je Hombach bio "crveni", mora li to biti i njegov poslodavac WAZ?
    Sueddeutsche Zeitung podsjeæa na proslavu u redakciji WAZ-a još 1950. godine kada su novinari iz šale sastavili listu temeljnih naèela koja vladaju u novinama skupine WAZ: "Èitatelja se ne smije precijeniti. On želi èitati o sportu. Svaki mrtvac oživljava list. Što danas rade uzgajivaèi goluba-pismonoša? Kultura je dodatak za èitatelje. Reklame su nešto što se èita. Molimo što više materijala za èitanje", piše u tom tekstu. Ali WAZ rado kupuje druge izdavaèe lokalnih novina, a tad se svi moraju èvrsto držati strogih pravila štednje i racionalizacije koje vladaju u WAZ-u. Direktor WAZ-a rado izjavljuje kako su "pristojni sve do zadnje stepenice vješala. Ali svi ipak na kraju bivaju obješeni", navodi Sueddeutsche.
    Financial Times Deutschland opisuje da politièka orijentacija skupine WAZ ni izdaleka nije tako jednostavna: ona ima dva suvlasnika, jedan je skloniji konzervativnoj stranci, drugi nešto više socijaldemokratima. Ali to se ne može usporediti s politièkom orijentacijom izdavaèa Axela Springera i lista Bild. Iritantno je da isti list koji sada na veliko piše kako je poraz Schroedera na predstojeæim izborima završena stvar, istog Schroedera optužuje da zbog medijske koncentracije u rukama ljevice prijeti postati drugim Berlusconijem. Sada se protiv medijske koncentracije buni izdavaè koji se mjesecima zalaže za ukidanje zakona koji ga spreèavaju u osvajanju novih novinskih kuæa.
    Sueddeutsche Zeitung piše da možda ipak od svega toga neæe biti ništa. Sada se o skupini WAZ izvješæuje i na stranicama unutrašnje politike, ali nakon što su essenski izdavaèi došli u središte pozornosti, nije im uspio ni jedan veliki potez. Ako im i ovaj puta propadne pokušaj da uðu u Springer, ostaju im druge moguænosti: WAZ æe vrlo rado kupiti neke lokalne novine u pokrajini Sachsen ili nekoliko listova iz Istoène Europe. U svakom sluèaju njihova je blagajna puna.(H)
 

Povratak

AKTUALNO