hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Silobrèiæ: Ne može èlan Vijeæa smjenjivati urednike

04.09.2002.

ZAGREB, 3. rujna – »Glavna urednica HTV-a Jasna Ulaga Valiæ unaprijed je donijela presudu o mom smjenjivanju i prejudicirala je odluku Vijeæa HRT-a, jer me prestala pozivati na urednièke kolegije«, kazao je Vjesniku Miroslav Mikuljan, urednik Dokumentarnog programa HTV-a, o èijoj æe sudbini u èetvrtak na sjednici glasovanjem odluèivati Vijeæe HRT-a. »Osjeæam se izoliranim, jer ipak sam ja još urednik Dokumentarnog programa, a veæ neko vrijeme nisam poželjan na kolegijima«, tvrdi Mikuljan.
Glavna urednica je, naime, predložila smjenu Miroslava Mikuljana, jedinoga starog urednika koji je opstao i u novoj kadrovsko-urednièkoj postavi. Na njegovo æe mjesto najvjerojatnije, ako Vijeæe prihvati smjenu, doæi Mikuljanov dosadašnji zamjenik Miro Brankoviæ.
Mikuljan ne vidi razloga za svoju smjenu, jer je Dokumentarni program, tvrdi, uvijek bio hvaljen. Smatra da je smjenu inicirao èlan Vijeæa Ivo Goldstein, koji je ušao u raspravu s Mikuljanom zbog nedavno prikazanog dokumentarca o Jasenovcu, gdje je izreèena tvrdnja da je taj logor postojao i nakon Drugog svjetskog rata. Goldstein je kazao da je ta tvrdnja laž, s èim se Milkuljan nije složio, pa je Goldstein zatražio njegovu smjenu izjavom u jednom tjedniku da »ne želi sudjelovati u radu Vijeæa HRT-a dok je Mikuljan urednik«.
Predsjednik Vijeæa HRT-a Vlatko Silobrèiæ tvrdi da ne zna koji su razlozi za Mikuljanovu smjenu i da æe se sve razjasniti u èetvrtak, na sjednici Vijeæa. Ipak, navodi da je neprihvatljiva ideja da bi jedan èlan Vijeæa, u ovom sluèaju Goldstein, mogao smijeniti nekog urednika. »U proceduri takva moguænost ne funkcionira, jer se odluka donosi glasovanjem, a èlan Vijeæa može samo inicirati smjenjivanje«, tvrdi Silobrèiæ.
Na sjednici Vijeæa æe se dogoditi još neke promjene. Naime, Goran Miliæ æe biti predložen za urednika kontakt-politièkih emisija, a na mjesto Božidara Buriæa, urednika Znanstvenog i obrazovnog programa, doæi æe Marija Vukoviæ Sirišæeviæ. Buriæ æe pak biti prebaèen na mjesto urednika Radne jedinice programa za kulturu, znanost i obrazovanje.
Goran Miliæ nije htio komentirati prijedlog glavne urednice za njegovu novu dužnost.
Jasna Ulaga Valiæ æe u èetvrtak na sjednici obrazložiti zašto traži Mikuljanovu smjenu - do tada ne želi davati izjave.
Anuška Fjoroviæ

Povratak

AKTUALNO