hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Posljednja Nedjeljna

06.09.2002.

Vezu sa svojim najvjernijim èitateljima Nedjeljna ipak neæe prekinuti. Od 15. rujna Nedjeljna Dalmacija seli se kao prilog u našu dnevnu novinu Slobodnu Dalmaciju.
A od Slobodne Dalmacije je i krenula. U ovakvim prigodama treba podsjetiti da je to bilo daleke i teške 1971. godine, da je tada Nedjeljna pokrenuta i "uhljebila" neke "nepodobne" novinare i (genijalne) urednike, da je kroz ovih trideset godina doživljavala tiražne padove i uspjehe... Trebalo bi se prisjetiti i naših dobrih lemura, tisuæa suradnika koji su je stvarali, Kule, Smoje, Popa... ali to je veæ legenda zvana Nedjeljna. Fala in svima!
Prije 15 mjeseci kada sam po drugi put preuzeo ND (prvi put je to bilo 1986.) zapisao sam: "...od kada me ponovno postaviše za urednika èesto se pitam: Što bi danas reka Smoje?
- Jebivjetri su te zajebali! - ka da ga èujen.
A što bi uèinija Kula? - "Diza tiraž", bio mi je jedini logièan zakljuèak u novini koja je tada brojila 2200 prodanih primjeraka.
Danas je ND - kao najstariji politièki tjednik - došla do svoga kraja. Iako dama "u najboljim godinama", na tržištu se sudarila s konkurencijom kojoj, objektivno, bez novog liftinga nije dorasla i bez kojega, uvjeren sam i danas i prije godinu dana, nema dizanja tiraže. Izmeðu njenog gašenja, novog koncepta u redizajniranom tjedniku te priloga u Slobodnoj Dalmaciji, prevagnulo je ovo posljednje. Tržište diktira pravila igre. Osobno mi je samo žao što se mijenjaju neka tradicionalna, uobièajena pravila igre: Umjesto da padaju urednici, padaju novine!
I na kraju: novu Nedjeljnu Dalmaciju kao prilog Slobodne èitajte 15. rujna.

Zvonko PUPAÈIÆ 

Povratak

AKTUALNO