hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Dokumentarac BBC-a odgaða posjet Kuème

23.09.2002.

ZAGREB – Dokumentarni film BBC-a »Ukrajinska prièa« koji je HTV emitirao u èetvrtak mogao bi zategnuti odnose Hrvatske i Ukrajine. Veleposlanstvo Ukrajine je, naime, zbog prikazivanja filma izvjestilo Ukrajinu, a od HTV-a je pokušalo doznati zbog èega je ovaj dokumentarac, kao treæi u nizu filmova koji prikazuju izrazito negativnu stranu Ukrajine, prikazan baš sada.
    Naime, krajem listopada Hrvatsku bi trebao posjetiti ukrajinski predsjednik Leonid Kuèma, kojeg spomenuti film dovodi izravno u vezu s ubojstvom nezavisnog ukrajinskog novinara Georgija Gongadzea, koje se dogodilo prije dvije godine.
    Film se bazira na audio- snimkama koje je u Uredu predsjednika tajno snimao jedan njegov zaposlenik, izvjesni bojnik Meljnièenko, koji je bio odgovoran za sustav veza. Na dijelu objavljenih snimaka glas za koji se tvrdi da je Kuèmin govori kako se Gongadzea treba »obraditi«, a govori se i o drugim primjerima premlaæivanja, što novinara što neposlušnih politièara, koji se nareðuju u Uredu Predsjednika. U Ukrajini još uvijek traje istraga zbog tog ubojstva, no do sada je uspjela samo osloboditi odgovornosti državni vrh, a snimke proglasiti ništavnim dokazom buduæi da su snimljene nezakonito. U toj je zemlji inaèe u posljednjih nekoliko godina ubijeno 13 novinara.
    Iako je spomenuti dokumentarac emitiran èak i u Ukrajini na jednoj privatnoj televizijskoj postaji, ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu zatražilo je sastanak s glavnom urednicom HTV-a.
    – Nije stvar u ovom filmu, ali u posljednjih nekoliko mjeseci o Ukrajini su na HTV-u emitirana tri dokumentarna filma i sva tri su našu zemlju prikazivali izrazito negativno. Htio bih znati je li rijeè o sluèajnosti ili se radi o poruci koju nam Hrvatska želi indirektno poslati, kazao nam je Oleksandr Levèenko, zamjenik veleposlanika Ukrajine u Zagrebu, dodajuæi kako do glavne urednice uopæe nije uspio doæi. Dok ne dobije objašnjenje na HTV-u Levèenko kaže kako neæe ulagati prosvjed Ministarstvu vanjskih poslova, no izuzetno ga zanima motiv prikazivanja filma baš sada.
    Elizabeta Gojan, koja je na HTV-u zadužena za odabir stranih politièkih dokumentaraca, tvrdi da nema nikakve skrivene poruke u emitiranju filmova o problemima u Ukrajini.
    – Film je emitiran na dvogodišnjicu ubojstva kolege novinara Gongadzea i zato je išao baš sada. Osim toga radi se o sjajnom filmu èiju su kasetu tražile mnoge kolege koje ga žele prikazati mladim novinarima kao školski primjer dobrog dokumentarca – kaže Gojan, dodajuæi da je èula kako je ukrajinsko veleposlanstvo ponudilo HTV-u da jedna ekipa ode u Ukrajinu i snimi dokumentarac o èemu god želi, na ukrajinski trošak.
    Glavna urednica Jasna Ulaga Valiæ kazala nam je da nikakav poziv od Veleposlanstva Ukrajine nije dobila, no tvrdi da se urednik Dokumentarnog programa Miro Brankoviæ sastao s Levèenkom. Takoðer demantira da vlast preko HTV-a šalje nekakvu poruku Ukrajini.
    – Program se radi na Prisavlju i nigdje drugdje, a politika na njega uopæe ne utjeèe. To što je dokumentarac napravio BBC dokaz je da se radi o vrhunskom filmu – kaže Ulaga.
S. VEJNOVIÆ
 

Povratak

AKTUALNO