hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Vani se za takve izjave dobiva - otkaz

05.10.2002.

- Ono što je Krešimir Macan napravio tek je prijedlog moguæeg prijedloga. No, pismeno zamoljeni, u razdoblju od 18. rujna pa sve do juèer svojim prijedlozima trebali su ga nadopuniti i to: glavna urednica, pomoænik ravnatelja za televiziju, Povjerenstvo za praæenje Kodeksa te pravna služba. Zakljuèkom Upravnog vijeæa, koji sam kao ravnatelj dužan ispuniti, moramo pripremiti konaènu verziju toga materijala na kojoj su svi pozvani da rade. Tek kada svi podaci budu sabrani Upravno æe vijeæe dobiti izvještaj kako bi se vidjelo koji su razmjeri takvih pojava i što treba uèiniti da se uvede odgovornost za izreèenu rijeè - rekao je ravnatelj HRT-a M. Galiæ.
    Istaknuo je pritom da im je zajednièki cilj da sloboda i pravo na izražavanje budu u skladu s odgovornošæu za izreèeno, a to podrazumijeva da se kuæa u kojoj se radi ne blati izjavama poput one da je HRT leglo mafije.
- Ne želim ekskluzivitet na izjave, ali ne mogu dopustiti da ovoj kuæi štete vlastiti zaposlenici. Svatko ima pravo na kritiku. Ali, najprije unutar kuæe, a ako hoæe istupati i izvan nje za to mora, po internim aktima, tražiti dopuštenje i na kraju snositi odgovornost za izreèeno - izjavio je Galiæ.
    - Vani je praksa da zaposlenici štite kuæu koja ih hrani, a ne da joj na negativan ili neistinit naèin škode. Ako to rade - smjesta dobivaju otkaz - kaže Galiæ, koji medijsku prašinu podignutu oko toga dokumenta naziva "klasiènim primjerom nepotrebne proizvodnje nekakvog sluèaja", dok postupak glavne urednice HTV-a Jasne Ulage-Valiæ komentira rijeèima: "Neke stvari treba nauèiti rješavati unutar kuæe".
    Buduæi da sve do juèer prijepodne nisu pristigle zatražene nadopune, a glavna urednica najavila je pripremu svoga popisa u kojem bi se citirale izjave uperene protiv nje i njezina tima, pitali smo hoæe li se rok za predaju produžiti.
    - Ne! Dva tjedna svima su bila dovoljna da pripreme svoj materijal - kategorièno je zakljuèio ravnatelj Galiæ, kojemu je jedina uloga konaènu verziju izvješæa prezentirati Upravnom vijeæu.
    Božena Matijeviæ

JASNA ULAGA-VALIÆ, GLAVNA UREDNICA HTV-a
Od Galiæa traži kaznu za Krešimira Macana
    Nakon juèerašnje dijelom neslužbene izjave glasnogovornika HRT-a Krešimira Macana objavljene u našem listu, glavna urednica HTV-a Jasna Ulaga-Valiæ od ravnatelja HRT-a Mirka Galiæa zatražila je da, u skladu s propisima kuæe, poduzme najoštrije mjere protiv K. Macana.
    - I to stoga što je K. Macan izjavio da je glavna urednica dala novinarima verziju internog dokumenta, pa æe zato snositi sankcije. Time se glasnogovornik HRT-a postavio iznad Upravnog vijeæa, ravnatelja i Etièkog povjerenstva te posve neosnovano optužio glavnu urednicu - tvrdi J. Ulaga-Valiæ. (B. Ma.)

Povratak

AKTUALNO