hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Gaf za gafom - Ulaga

06.10.2002.

Ono što ne bi palo napamet ni puèkoškolcu opèinjenom politikom i utjecajem politièara. Kako bi zaštitila svoju ruletom dobivenu sinekuru, Ulaga se obratila šefovima politièkih stranaka pismom u kojem od njih traži da zaštite postojeæi ustroj HTV-a, a time, naravno, i nju samu. Od koga? Politièara! Kako? Njihovom moæi i utjecajem. Dakle, petljanjem u probleme televizije koja se tièe samo - tvrdile su Ulaga forces nakon Vujiæeva na papir stavljenog opažanja prisavske profesionalne agonije - javnosti. S tim da se Vujiæ, dakle, politièar, obratio javnosti, a Ulaga, novinarka, politièarima, dajuæi im prilike da se još jednom poigraju najomiljenijom im igraèkom.
U samoljubivom, neargumentiranom i tendencioznom, kroz prizmu osobnih interesa napisanom pismu, Ulaga se prvo tuži na neprimjerene napade sroèene »nedopustivom retorikom prošlih vremena«. A zašto je Ulaga meta neprincipijelne kritizerske koalicije? Zato što neke vražje, vjerojatno i - neprijateljske, u pismu tek kontekstom naznaèene snage žele srušiti nju i njenu ekipu informativno-politièkog programa. A što bi, primjerice, moja malenkost imala od rušenja Ulage? Uspostavilo bi se novo programsko vodstvo - tvrdi trenutaèna glavna urednica - koje bi bilo pod izravnim nadzorom politike. Prevedeno: Ulaga je demokrat, a svi koji je napadaju antidemokrati, priležni suradnici Sanaderove, Pašaliæeve, Raèanove, Tomèiæeve, Graniæeve, Pusiækine ili neke druge stranke. Dakako, sve te njezine tvrdnje, pa i ona kako je lakše manipulirati sa sedam ili devet vijeænika nego s 25, nisu nièim argumentirane. Najlakše je, znaju i vrapci na krovu, manipulirati s nekompetentnima. Što ih je više, manipulacija daje bolje rezultate. Zna Ulaga u èemu je problem. Ona se Vijeæu od sedam ili devet medijskih znalaca ne bi mogla dogoditi, dok 25-ero rakove djece, razlièitih politièkih interesa može - i jest, reagirati poput ovnova na brvnu. Tek kada inat nadvlada ratio, dogaða se, na nesreæu HTV-a, situacija kakva danas vlada na Prisavlju.
Iako je Ulaga izabrana po zakonu koji predviða prodaju Treæe mreže i razdvajanje Radija od Televizije, u pismu se politièarima predstavlja velikom braniteljicom monolitnog HRT-a. Zbog èega? Ako se zadrži status quo, neæe morati na - reizbor. Zbog èega Ulaga u svom predstavljanju Vijeæu nije dala do znanja da je za tri programa i cjeloviti HRT? Zašto tada nije imala viziju? Ma, ljudi, ne laje pas zbog sela! No, onoliko koliko mi je jasna (ali ne i bliska) obrana vlastitih pozicija po svaku cijenu, ne mogu vjerovati da jedna glavna urednica televizije koja pretendira javnoj može napisati i ovo: »HTV nema ozbiljne konkurencije«.
Ne bi je nikad ni smio imati, jer se javna treba od komercijalne razlikovati kao nebo i zemlja. Ono što treba raditi javna, komercijalna - i zbog funkcije i zbog love - ne može, a ono što radi komercijalna, javna ne smije. A radi. Kao što Ulaga radi nevjerojatne gafove na koje mi ne bismo smjeli ukazivati?

Povratak

AKTUALNO