hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HRT æe biti razdvojen do kraja godine?

17.10.2002.

HRT još nije razdvojen na dvije javne ustanove - Hrvatsku televiziju i Hrvatski radio, što je trebalo biti uèinjeno do 1. srpnja ove godine.
Dodao je kako iz pisma ministra kulture Antuna Vujiæa, upuæenog 14. svibnja Vladi, proizlazi da bi se taj rok mogao produžiti do 31. prosinca. Zastupnici su kritizirali to što kasni provedba zakona. Jadranka Kosor (HDZ), Luka Roiæ (HSS) i Ivan Èehok (HSLS) izrazili su sumnju da æe nakon razdvajanja Hrvatski radio teško moæi ispunjavati svoju funkciju nacionalne radiopostaje, jer se neæe moæi nositi s konkurencijom komercijalnih i lokalnih postaja.
Neki od zastupnika kritizirali su rad pojedinih èlanova Vijeæa HRT-a, a Roiæ je istaknuo kako neki od njih zloupotrebljavaju program za osobnu promociju. Posebno je žestok bio Anto Kovaèeviæ (HKDU) kojeg smeta što su u Vijeæu i neki od pripadnika Alijanse za treæu Hrvatsku.
Zastupnici su kritizirali i izvješæe o radu Vijeæa za radio i televiziju, tijela ovlaštenog za davanje koncesija elektronièkim medijima. Posebno su zamjerili što se izvješæe daje za razdoblje od 19. srpnja 2000. do 31.ožujka 2002. iako bi se ono po zakonu trebalo podnositi jednom na godinu. Zatražili su podatke o vlasnièkoj strukturi elektronièkih medija i o provedenoj kontroli njihova programa. Kako je rekla predsjednica Vijeæa Branka Zovko-Cihlar, ta zadaæa nije provedena i zato što Vijeæe raspolaže skromnim novèanim iznosima.
Marijan Lipovac

Povratak

AKTUALNO