hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Probleme medija vlasnici rješavaju zakidajuæi novinare

17.10.2002.

ZEuG je srednjoeuropska regionalna udruga, osnovana 1999. godine u okviru Europske novinarske federacije (EFJ), a obuhvaæa pretežito njemaèko govorno podruèje. Zadaæe ZEuG-a je da promièe slobodu mišljenja i medijskih sloboda, izradu kolektivnih ugovora i tarifnih pravilnika, te podiže razinu radnih uvjeta medijskih djelatnika. Na skupu u Luzernu sudjelovali su predstavnici novinarskih društava i sindikata iz Hrvatske, Švicarske, Slovenije, Njemaèke, Austrije, Èeške i Slovaèke.
U središtu pozornosti skupa u Luzernu bila je kriza na oglasnom tržištu, kojom se vlasnici medija koriste za radikalno smanjivanje honorara, pa i plaæa. U osobito teškom položaju našli su se europski novinari - slobodnjaci.
Istaknuto je da se priprema i UN summit na temu Informacijskog društva 2003. godine, ali da se još ne zna hoæe li novinari na toj konferenciji dobiti aktivnu ulogu i pravo na vlastitu rijeè. Srednjoeuropska udruga novinara uputila je sa skupa zahtjev da se u radni dio konferencije UN o Informacijskom društvu, ukljuèe i novinari.
Na zasjedanju ZEuG-a u Luzernu predsjedanje je od predstavnika HND-a preuzeo Švicarski savez novinara. (H)

Povratak

AKTUALNO