hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Smiljan Reljiæ protiv novinarke "Slobodne"!

15.10.2002.

SPLIT — Pred Opæinskim sudom u Splitu juèer je poèela glavna rasprava u sudskom postupku koji je privatnom tužbom protiv Marine Jurkoviæ, novinarke našeg lista, pokrenuo Smiljan Reljiæ, bivši šef SZUP-a i savjetnik UNS-a. Reljiæ, inaèe, šibensku novinarku "Slobodne" tereti za kazneno djelo klevete buduæi da je, kako stoji u privatnoj tužbi, sredinom travnja prošle godine, u tekstu pod naslovom "Smiljan Reljiæ uskoro æe biti pritvoren?!" "u cilju stvaranja senzacija napisala inkriminaciju koja je potpuno neistinita i teško škodi ugledu i èasti privatnog tužitelja". Buduæi da ni jedna od strana u postupku koji, inaèe, vodi Robert Pešutiæ, sudac Opæinskog suda u Splitu, nije bila sklona pomirbi, te buduæi da je novinarka izjavila kako se ne osjeæa krivom, sudac je riješio da nastavak glavne rasprave odredi za 12. studenoga. Tada æe sud na raspravu pozvati dva od (od novinarke predložena) èetiri svjedoka koji æe, za pretpostaviti je, odigrati znaèajnu ulogu u rasvjetljavanju spornih detalja novinskog napisa.
Rijeè je o Željku Žganjeru, dojuèerašnjem županijskom državnom odvjetniku u Šibeniku, a sadašnjem vršitelju dužnosti ravnatelja "Uskoka", te Mariju Barišiæu, inaèe zaštiæenom haaškom svjedoku u sluèajevima ratnih zloèina u pritvorima Lora u Splitu i Kuline u Šibeniku. Osim njih, u postupku æe, takoðer, svjedoèiti Ivica Baèiæ i Petar Iviæ, djelatni èasnici Hrvatske vojske.
Podsjetimo, poèetkom prošlogodišnjeg travnja Mario Barišiæ je Reljiæa javno optužio da je upravo on, kao tadašnji èelni èovjek SZUP-a, naložio likvidaciju trojice ratnih zarobljenika na podruèju Jabuke u blizini Siveriæa dva dana nakon akcije Oluja, pozvavši se na rijeèi neimenovanog svjedoka.
Reljiæ je potom u potpunosti opovrgnuo Barišiæeve optužbe ustvrdivši, meðu ostalim, kako nije imao nikakvih zapovjednih ovlasti nad pripadnicima HV-a i pozvao se na osobe koje su bile u njegovu društvu za obilaska rodnog Drniša i drniškog podruèja. Takve, izuzetnim medijskim zanimanjem popraæene optužbe i opovrgavanja nisu prošle bez angažmana Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku i tadašnjeg èelnog èovjeka te pravosudne institucije Željka Žganjera.
Zanimljivo je da je razgovore i s Barišiæem i s Reljiæem za "Slobodnu Dalmaciju" potpisala Marina Jurkoviæ, koju æe u nastavku glavne rasprave braniti zagrebaèka odvjetnica Orhideja Martinoviæ. Reljiæa, pak, zastupa Zdenko Haramija, odvjetnik iz Zagreba.

Povratak

AKTUALNO